Alapjaiban újult meg a 43 éves HA-QRP

2016. október 04. kedd

A HA-QRP verseny immáron 43 éves múltra tekint vissza. A közel fél évszázad alatt megannyi változás ment végbe – úgy a technikában, a fejekben, mint az éterben – amit a kis teljesítményű készülékekre szabott aktivitási versenynek is követnie kellett.

elekraft-k1-qrp

A tradicionálisan november első hetében megrendezésre kerülő verseny frissített kiírása mellett diploma is igényelhető, méghozzá arany, ezüst és bronz fokozatban. Ezek megszerzéséhez a HG43QRP valamint a HA43QRP hívójelű állomásokkal kel egy-egy összeköttetés, illetve 10, 5 és 3 QSO bármely HA43 vagy HG43 állomással bármely sávban – kivéve a WARC-okat.

A MRASZ által rendezett versenyben minden üzemmód megengedett az engedélyben foglalt sávkiosztás szerint, legfeljebb 10 watt kimenő teljesítménnyel. Kategóriákat tekintve magyar és külföldi egyéni illetve magyar csapat bontáson belül a CW, SSB és BPSK/RTTY is megjelenik, míg az utóbbi MIX-ben indulhat.. Az egyéniek 36, a csapat 3×36 órát vehet részt az aktivitásban.

A versenyben töltött 36 óráját tetszőlegesen választhatjuk meg a november 1. 00:00 UTC és november 7. 23:59 UTC közötti intervallumban. Az idősávunkat előre megadni nem kell, de egy-egy szakasznak minimálisan 60 percesnek kell lennie, amiben a pihenőidő is benne foglaltatik. A Cabrillo Remarks részében viszont tematikusan bontva fel kell sorolni.

A verseny során minden QRP állomással létesített kapcsolat 2 pontot ér, minden más QSO egyet. Minden állomással sávonként és üzemmódonként egy-egy pont igényelhető. Szorzók a megszokott módon az elért DXCC körzetek száma, illetve a logolt különböző HA43 és HG43 különleges hívójelek. A jegyzőkönyveket november 20-ig kell beküldeni, az eredményhirdetésre pedig 30-áig kerül sor.