Minden a dobozba – új HF+6m riget villantott a Xiegu

2017. január 22. vasárnap
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

Megjelentek az első felvételek a kínai Wouxun csoport legújabb sotázós ráiójáról, a Xiegu X5105-ről. A DSP-vel szerelt kis összüzemmódú készülék a rövidhullámú sávok mellett a 6 méteres munkára is fel van készítve.

x5105-front

Egy új rádióról már 2016 novemberében is reppentek fel hírek, de konkrétumot nem lehetett tudni a Xiegu Tech terveiről. Árat még most sem közöltek, viszont a cég vezetője az X108-as fórumon már megerősítette az új készülék érkezésének hírét.

A vételi ág két keverés után SDR alapokra helyezett fokozatokat sorakoztat fel. Ez a napvilágot látott specifikáció arra utalhat, hogy a megszelidített KF jelet a második keverés után egy kis sebességű áramkörökből épített közvetlen mintavételezésű detektor dolgozza fel és juttatja a D/A konverziót végző DSP-re.

Az adóoldal 5 watt kimenőteljesítményt ígér.

Opcionálisan kérhető hozzá nyolcpólusú 2,7 kHz-es valamint 500 Hz-es szűrő, valamint nagy stabilitású TCXO. Szintén opció a beépített tuner, azt pedig, aki nem elégszik meg a kis teljesítménnyel, a gyártó az integrálható XPA125 végfokkal kínálja meg – természetesen a hozzá való autotunerrel.

Legfeljebb három kis 3,7 voltos Li-Ion akksit zsúfolhatunk bele, ami majd 1,8 Ah kapacitást biztosít.

Egyes fórumokon tudni vélik azt is, hogy az alap ár 500 dollár (150 ezer forint) körül alakul, azaz a plug-and-play kategória mértékadójának, az Elekraft KX3-nak közel fele.