Néhány jótanács első versenyzőknek

2015. október 18. vasárnap

Bevallom, soha nem készültem abból, hogyan kell versenyezni. Nem tanultam praktikákat idős amatőröktől, sőt, nem is szívesen fogadok el megszokáson alapuló tanácsot, hiszen így a legnagyobb élményt, a tanulást veszteném el.

Mivel ezzel nincs mindenki így, megosztom, milyen tapasztalatokat szereztem a digitális versenyek világában és miket adnék belőlük tovább. Ha arra adod a fejed, hogy ezredmagaddal 24 órára az asztal mögé ülj, talán hasznát veszed az alábbiaknak – főleg, ha először méred össze tudásod a világ amatőrjeivel.

Készülj a versenyre

Ha tudsz, készíts éves versenynaptárt. Talán triviális, de egy gondosan vezetett kalendárium segít, hogy egy-egy idő- és energiaigényesebb verseny ne legyen elfelejtve és ne ad-hoc jellegű legyen. Ismerőseiddel is célszerű közölni, hogy ne keressenek, nem leszel elérhető. Vedd figyelembe, hogy néha érdemesebb kitelepülni, mint otthon maradni. Olvasd a DX-híreket, mert sokan kontinenseket is átutaznak egy-egy verseny kedvéért.

Ismerd meg a versenyt

Az elmúlt évi résztvevők száma, pontjaik – QSO-ik és a szorzóik – segít kitűzni azt a célt, amit reálisan elérhetsz. Ha gondosan átnézed, ismerősöket is találsz, érdemes végignézni magyarok után kutatva is. A szabályokat is nagyon meg kell tanulni, és nem csak a pontok vagy szorzók miatt.

Tervezd meg

Először is döntsd el, milyen kategóriában vannak a legjobb esélyeid. A terjedést figyelembe véve határozd meg, mikor érdemes több pontot szerezni gyorsan, vagy inkább a QSO-k számát gyarapítani. Ezt az évek során csiszolgathatod.

Készíts terjedési tervet

Néha érdemesebb a csendesebb sávokban más kontinensek szorzóira és többletpontjaira vadászni, mint az egész éjjel amúgy is CQ-zó állomásokért tolongani. Ehhez már ismerned kell az évszak és napszak függvényében az egyes sávok terjedési sajátosságait. Valójában ez nyom legtöbbet a latban.

Tegyél rendet, komfortosíts

Úgyis kupi lesz és nincs azzal semmi baj, ha a verseny idejét nem mosogatással töltöd. Viszont nincs annál bosszantóbb, mint amikor a reggelit nem tudod letenni az asztalra, nem találsz tiszta kávésbögrét vagy nem férsz el a rádió előtt a rohanásban csak félretolt apró tárgyaktól. A legapróbb bosszantó dolog is óriásira fog nőni, ha csak rá koncentrálsz, mert mondjuk útban van. Készíts elő mindent, amire egy teljes nap alatt szükséged lesz, akár evőeszközökről, akár zsebkendőről van szó.

Hagyd magad koncentrálni

Távolíts el és kapcsolj ki mindent, ami eltereli a figyelmed: TV, rádió, nem lesz szükséged az átjátszókra vagy a szkennelt PMR-re sem, viszont ha bármi megszólal, zavarni fog. Ugyanez vonatkozik a monitorra is: zárj be mindent, ami felugrik, beúszik, értesítőt küld. Egy napig levelezés és facebook nélkül is kibírod. Ha végképp szükséged van valami idegesítő alkalmazásra, vegyél elő egy laptopot.

Ergonómia

Biztos sokat hallottál már róla, de a munkahely gondos elrendezése baromi fontos, hiszen 24 órát fogsz előtte ülni. Ha jobban belegondolsz, talán még nem is töltöttél ennyit egy helyen. Másnapra meg fogod tudni azt is, miért hívják ezt sportnak.

Mozogj

Észre sem veszed, és az egyhelyben üléstől megfájdul mindened. Egy fájó derék, görcsös nyak vagy egy zsibbadt láb mellett sokkal rosszabb a fájó, kiszáradt szem, ezért még ha nem is érzed szükségét, óránként tölts rövid hasznos időt levegőn: nézd meg a postaládát, vidd ki a szemetet, bármit. Napszakonként tarts hosszabb, rekreációs szünetet, például sétáltasd meg a kutyát vagy fuss egyet. Rendszeresen szellőztess.

A monitor lesz a munkaterületed

Akár több, akár egy monitorod van, minden azon fog eldőlni. Rendezd el úgy, hogy az ablakok ne egymás mögé tűnjenek, mert a legnagyobb felfordulásban egész biztos, hogy bele fogsz zavarodni a sorrendbe és a legértékesebb perceket és QSO-kat fogod taszkváltogatással elpocsékolni. Nagyon sokat számít, hogy a különböző egérműveletek között mekkora a távolság. Csökkentsd!

Ismerd a gépedet

Rajtad áll, hogy makrózol-e illetve egérrel vagy funkcióbillentyűkkel vezérled a rádiót, intézed a QSO-kat. Egy verseny nem a kísérletezés színtere: hogy valóban el tudd dönteni, melyik a számodra leghatékonyabb eljárás, már komoly gyakorlattal kell rendelkezned valamennyi gépelési és/vagy makrózási módszerből. A profik érintőképernyővel és másodlagos billentyűzettel is dolgoznak.

Papír, ceruza

Hiába a digitális verseny és a log, mindig lesz mit feljegyezni. A számítógép nagyon praktikus, de a legegyszerűbb jegyzetelés akkor is egy papírlapra írt néhány betű.

Nézz körbe

Nem árt tudni, milyen verseny zajlik még, hol számíthatsz tolongásra vagy keveredhetsz össze más CQ TEST-tel, ahonnan érthetetlen sorszámot fogsz kapni. Egyes versenyek – például az orosz rádióklub digitális világversenyei – egy meghatározott hibaarányt tűrnek csak el, és könnyen kizárhatják az embert adminisztrációs hiba miatt is.

Nézd át, hallgass bele

Az egyes sávok megviccelhetnek. A start előtt nézz bele a sávokba, hogy tudd, hol mire számíthatsz, főleg, ha bizonytalan vagy. Mindig nézd át a teljes riget, ne verseny közben derüljön ki egy elfelejtett apróság vagy kilazult csatlakozó. Gondolom nem kell mondani, hogy kapcsolj ki mindent (DVR, tápok, modem, stb.) ami akár csak egy kis zavart is okoz.

Határozz meg részteljesítményt

Huszonnégy órát a rádió előtt ülni nem könnyű feladat. Tűzz ki időarányos vagy óráról-órára teljesítendő célt, ezzel is motiválva magad, hogy ne und meg a monoton sorszámosztást. Keresd meg az örömödet benne, ott van az, csak meg kell találni.

Ne csapongj

Maradj egy sávon, bízz magadban annyira, hogy a fadinget ne a sávok közötti gyakori váltogatással akard ellensúlyozni. Ha több időt töltesz egy sávon, megismered az ott versenyzőket, szokásaikat, jeleiket, a sáv pillanatnyi terjedési sajátosságait. Ez nagyon értékes tudás.

Legyél tisztában magaddal

Az erősségeid és a gyenge pontjaid adta stratégia – legyen az például a nagy teljesítmény vagy a jó állóképesség – az, ami előnyt jelent azokkal a rádiósokkal szemben, akik nem törekszenek a saját bónuszaik tudatos kihasználására.

Állítsd be

Száműzz minden ideiglenes megoldást, a versenyen úgysincs helye, ez a profi alkalmazások ideje. A verseny során a felszerelések is megmérettetnek. Nagyon sok múlik a kényelmes és praktikus használaton.

Ments

Mindig mentsd el a teljes verseny forgalmát, az értékelés során hasznosak lehetnek a QSO-id adatai. Ha a logot nem exportálod vagy átalakítod, az eredetiről mindig csinálj egy másolatot, melyhez egyáltalán nem nyúlsz hozzá. Ha teheted, néha időközben is készíts biztonsági mentést. Így elejét veheted, hogy adatot veszíts egy lefagyással vagy egy rosszul sikerült exporttal.

Élvezd a várakozást

A log küldése előtt segítségedre lesz a minta, amit a legtöbb versenyhez mellékelnek. Az eredményhirdetésig sokszor egy vagy két hét is eltelhet, ez alatt a beérkező logok és az igényelt pontszámok is élvezetet nyújtanak, sokszor a verseny végeredményét is előre vetítik. Ehhez ki kell számolnod a pontjaidat, ami több száz QSO mellett nem mindig könnyű feladat. Én külön oszlopokba írom a pontszámot, illetve az új szorzót adó sorokat, amit a végén csak összesíteni és szorozni kell.

A legfontosabb

Viselkedj sportszerűen és ne feledd: egy verseny nem azért van, hogy nyerj, hanem azért, hogy tanulj.

UPDATE

Tervezd meg, készítsd elő, hogy mit fogsz enni. Ne feledd, a 24 órán át való tápanyagbevitelhez alapvetően nem vagy hozzászokva, ezért nagyon fontos a változatos táplálkozás. A főétkezéseket is otthon kell megoldanod, miközben nincs rá sok idő. Az semmiképp sem fér bele, hogy egy-egy órára elmenj valahova egy kaja miatt. Ha rendelsz, előre készítsd ki a pontos összeget. Bevásárláskor gondolj arra, hogy egyszer-egyszer igazán kényeztetheted magad!