Univerzális interfész PC és adóvevő közé

2022. szeptember 30. péntek

Nem is kérdés, hogy mi az első, amit a zavarszűrés területén megtehetünk, sőt, meg kell tenni. A rádió galvanikus leválasztása a számítógépről legalább annyit javít a lokálisan okozott zavarok terén, mint a feldolgozott jel minőségében.

Búgó hangszórók, felkapcsolódó mozgásérzékelők és induktív kapcsolók, a vízesésben megjelenő markáns vonalak – a rádió környékén keletkező és jelen levő zavarok szűrése bizony gyakran elhanyagolt téma, ráadásul nem is olyan egyszerű kérdés, mint amilyennek elsőre látszik.

Universal pc to transceiver interface

A ferritek, köpenyáramok, földhurkok világán innen is van azonban élet, így a legalapvetőbb, amit meg kell tennünk, hogy a rádiót galvanikusan elválasztjuk a számítógéptől. Ez nem azt jelenti, hogy kihúzunk minden csatlakozót, hanem azt, hogy egy olyan berendezést iktatunk közbe, ami a közvetlen elektromos csatlakozást valami áttételes úton váltja ki. Ennek az a lényege, hogy a két berendezés földje nem érintkezik, nem keletkeznek olyan áramok, melyek hatására zavar, zaj jelenik meg.

A drágább hangkártyákban van hasonló leválasztás, de gondoljunk csak a PTT vezérlésre és az átlag felhasználóra, aki egy teljesen átlagos laptopot vagy PC-t csatlakoztatna a rádiója hangfrekvenciás ki- és bemeneteihez: neki bizony szüksége van egy interfészre.

Az ipari adóvevők amatőr kézbe kerülése vagy régebbi amatőr készülékek számítógéppel való összekapcsolása is felértékeli az ilyen berendezések szerepét.

attentionA galvanikus leválasztástól nem feltétlenül szűnnek meg a lokálisan keltett vagy észlelt zavarok – hiszen azok világa igencsak összetett -, de elengedhetetlen eleme az ellenük való hatékony fellépésnek és a szintek helyes illesztésének.

Szerencsére a megoldás egyáltalán nem bonyolult. Az 1. ábrán bemutatott interfész amellett, hogy biztonsággal szállítja a PTT-zés gyakran problémás megoldását, lehetőséget ad a ki- és bemeneti jelszintek illesztésére is. Az ezt végző potmétereket akár előlapra is szerelhetjük, bár az előrehaladott szoftveres megoldások mellett erre túl nagy szükség nem igen mutatkozik.

PC-Transceiver Interface - line USB PTT

1. ábra

Maga a konstrukció nem ismeretlen amatőr berkekben, az egyes szerkezeti elemeket Uy2RA egy panelen is ötvözte. Jól látható, hogy a PC-hez USB-s felülettel csatlakozó soros porti FT232BL átalakító TX, RTS és DTR buszait a T1-T3 tranzisztorokkal vezérelt IC1-IC3 optokapukkal, míg a hangkártya ki- és bemeneteit TR1 és TR2 trafókkal választotta le a rádió oldalának jel- és földvezetékeiről. Ez utóbbi az EI14 típusú, Kínából is tizesével rendelhető 600:600 ohmos leválasztó trafócska.

Külső tápfeszültséget nem igényel az interfész, a tranzisztoros fokozatok vezérléséhez használt +5 voltot a soros porti vezérlőn, az UART-on keresztül az USB portról kapja a három áramkör. Ezt a kis modult szintén távolkeletről érdemes megrendelni, ám arra a panel miatt ügyelni kell, hogy melyik lábkiosztású és méretű típust választjuk.

A JP1-JP3 jumper a billentyűzés (PTT) módját határozza meg, nor állásban normál kapcsolást, rev állásban pedig inverz üzemmódot állítva be.

A távközlési szoftverek beállításánál értelemszerűen a PTT-t az RTS-hez, míg a billentyűzést a DTR-hez kell rendelni, az FSK átvitel pedig a TX busz feladata.

A csatlakozók alternatív kialakításakor, illetve dobozoláskor ügyeljünk arra, hogy a PC és az adóvevő kábeleinek, csatlakozóinak külső felületei – földelései – ne érintkezzenek közösen a fém házon keresztül, ezzel ugyanis az egész elektronikát feleslegessé tennénk. Ugyanilyen gondossággal kell eljárni a panel felfogatásához használt távtartókkal vagy az alumínium ház sínjébe való csúsztatásakor is.

A berendezés egy 92×100 milliméteres panelen kapott helyet, mely számos, konfekciós piacon kapható műszerdobozba illeszkedik. Az összeilleszthető dobozok oldalán egy mélyedés látható, melybe süllyesztve a ledeket egyszerűen készíthető bele illő feliratozott, illusztris előlap.

 


Schematic, BOM