Egy valódi ham bazár archívuma

2017. július 06. csütörtök
Mozaik | Szerk: HA8LHT

Amikor Amerikában járok, ki nem hagynám a nagyobb városok Radio Shack áruházait. Ez amolyan amatőr barkácslánc, ahol a hajszárítótól a rövidhullámú rádióig mindent megkapsz, és baromi jó érzés csak legeltetni is a szemed a megannyi kiegészítőn, apróságon.

Az egész áruház olyan, mintha összegyúrnák az MFJ ötletparádéját a HAM Outlet kínálatával és egy kínai áruház színeivel. Azért ne ájuljunk teljesen el, szinte valamennyi túlzsúfolt műszaki kisboltban találni egy tucatnyi amatőr kézi rádiót és mobil cébét, melyről az alkuképes eladók legtöbbször azt sem tudják, pontosan miféle. A nagyvad a rövidhullámú rig, ami csak a nagyobb helyeket pihen a polcokon. A Radio Shack épp ennek a bulvár kiadása, aminek kínálatát legtalálóbban egy új portékás Burabuhoz vagy mini Friedrichshafenhez hasonlíthatnám.

Rádióamatőrnek onnan vásárolni talán olyan, mint asztalosnak a Praktikerből: ahogy a félmaréknyi anyacsavar ezer forintért, úgy az ellenállások tízesével dobozolva 8-10 dollárokért kínálják magukat szögre akasztva, de még egyszer: oda a szemet gyönyörködtetni és kikapcsolódni jár a rádiós, nem beszerző körútra.

A katalógusai összeállítását úgy kell elképzelni, mint a nyolcvanas évek végén a sárga osztrák Conradokat. Egyik nap különös nosztalgia lett rajtam úrrá, amikor megpillantottam egy katalógus borítóját, melynek aktuális számát oly nagy élvezettel forgattam, mígnem egy belföldi repülőjárat háttámlájának zsebében nem maradt. Még vettem is anno egy PRO-63 scannert később pedig egy HTX-202 kézirádiót, de velem jött haza a márka kínálatából az oly sok más gyártó által is felcímkézett HTX-10 transceiver is.

Az oldaltérképet szemlélve rá kellett jönnöm, a cég katalógusainak teljes archívumára bukkantam, mely az 1939-es első kiadástól egészen 2011-ig mutatja be a termékpalettát.