SoftRock Lite II

2013. július 27. szombat
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

Rendelés (értékelés: 5)

softrock1

Szombat éjjel adtam le a rendelést, a PayPal-es fizetést követően jött is a rendelési számmal (2161) az értesítő, hogy megerősítik akaratom feldolgozását. Egy support elérhetőséget is kaptam, amit egész figyelmesnek találok. Hétfő délután érkezett még egy levél, hogy feladták a rádiót. Pofon egyszerű volt az egész, a készülék 21, a szállítás 7,35$ volt (összesen 6.450 Ft), majd kedden jött a levél az amerikai posta csomagküldő linkjével, amin nyomon követhetem a riget amíg az a kontinensükön van. Egy hét múlva kedden pedig a postaládában volt a kis csomag. A rendelés folyamatában feltűnt, hogy meg sem kérdezik, melyik sávra, milyen kvarccal szeretném.

Csomagolás (értékelés: 5)

A szokásos barna tasak, benne antisztatikus zacskóban a félvezetők, gyorszáras nejlonban a többi. Alkatrészlistát és leírást itt sem találtam, csak egy darab papírt a netes információs linkről. Ott megtaláltam az alkatrészlistát és a kapcsolási rajzot, de beültetési rajz sehol.

Alkatrészek (értékelés: 5)

softrock2

A készülék 160-20m között valamennyi sávhoz szükséges alkatrészeket tartalmazza, így az öt darab (7.3728, 14.089, 28.224, 13.5, 18.73 MHz) kvarcot is. Szimpatikus, bár biztos nem költséghatékony megoldás. Az alkatrészek a szokásos amerikai holmik, különleges félvezetőt vagy mechanikát nem tartalmaz a kis vevő. A készüléket 40 méterre szándékoztam összerakni, de a negyedelt, 7056 kHz sávközép egy 96kHz-es hangkártyával nem igazán felel meg, így kerestem pár tíz kilóval alacsonyabb frekivel bíró, nem szériára csiszolt kristályt.

Panel (értékelés: 3)

Szépen, egyértelműen szitázott – a felső oldal. Az SMD alkatrészek oldala viszont felirat nélküli, nekem kellett kibogarászni, hogy melyik IC hogy áll, melyik alkatrésznek hol a helye. Nem volt bonyolult és jólesett egy kis ismerkedés az 5×2 centis elrendezéssel az összelegózáson kívül, azontúl nem vett igénybe többet három percnél. Amúgy a kétoldalas, furatgalvanizált panel szép és pontos. Kicsit furcsának hat a megoldás, hogy minden ellenállás álló kivitelű. Igazán lehetne SMD, semmi konstrukciós kihívást nem jelentene áttervezni. A panelen semmilyen csatlakozónak nincs kiépített helye, mindenhol vezetékeknek készített lukak – azokból legalább kicsit nagyobb átmérőjűek díszelegnek. Szintén helyet kapott két (csomagolt) műanyag távtartónak kialakított nagyobb luk is. Az első tekercs alig fér el a mellé állított ellenállástól, az az érzésem, neki is nyomódik.

Leírás, támogatás (értékelés: 3)

Mint már szó volt róla, csomagban kapott dokumentáció vagy lista sehol. Beültetési rajzot még a netes hivatkozásban sem találni. A rendelés folyamatában kaptam egy támogatásos email címet, ez akkor jólesett. Az építés alatt három linken keresztül jutottam végre egy átgyúrva használható leíráshoz. Hát kedves Fivedash, van mit fejlődni e téren.

Konstrukció (értékelés: 4)

softrockschemSima, egyszerű SDR,  minőségi alkatrészekből. A Zeta egyszerűsége és olcsóságától kicsit elrugaszkodva nem 74HC40xx hanem egy FSTM3253 multiplexer, LS sorozat helyett pedig AC kapott helyet a zacskóban, majd a panelon. Meg is van az eredménye: 10 mega feletti oszcillátorüzem. Első ránézésre minimális szűrés, kis kutakodás után alacsony zajú opa (LT6231) is megkülönböztet a korábban épített fajtársától. Az oscillátor jelét a négyes osztó bontja két komponensre. Sajnos a 74AC74-ben csak két D flip-flop van, így a 4/8 osztás átkapcsolhatósága nem megvalósítható egy tokkal, pedig kis átkötözgetés megérte volna. Külső oszcillátort viszont könnyen rátehetünk, a panelen jelölve van a két QSD pont. A Softrock ezen verzióját rejtélyes okból kifolyólag 12V táphoz tervezték, a betápot pedig – egy polaritást védő dióda után – rögtön egy 5V stabkocka követ. Kikerülhető USB-n történő tápláláshoz. Furcsa az állítva beültetendő furatszerelt ellenállások látványa.

Építés (értékelés: 4)

Kicsit egyszerűbb megépíteni, mint egy ledes futófényt összerakni, a legbonyolultabb mozzanat a bifiláris meneteket is tartalmazó tekercs elkészítése volt. Az összhatást tekintve szokatlanul picinek tűnt a panel és az alkatrészek közötti távolság, a kevés furatszerelt, elhajlított láb között  is néha bizony nehezen fértem el. Először 80m-re építettem meg, hibátlanul működött. Másodszor – közeledvén a HA-QRP – átépítettem 40m-re, azonban ott nem indult el az oszcillátor. A kit több módosításon ment keresztül, ami többek közt az osszcillátor kör több elemét is érinti. A jelenlegi verzióban nem kerül ki a 22,1k ellenállás (R16) a csillapítatlan rezgést előállító áramkörből, és egy értékmódosítás mellett egy kondi (C11) nem kerül beépítésre. A verziót érintő legfőbb aktualitások:

  • C8 és C9 egységesen 390pF, sávtól függetlenül
  • R7 és R8 4,99k, sávtól függetlenül
  • R5 és R6 már sávfüggőek: (49,9Ω 160, 80 és 40 méteren, 10Ω 30 és 20 méteren)
  • A tekercsek mind T30-6 gyűrűre készülnek
  • U4 szintén sávtól függetlenül egységesen LT6231.

Első bekapcsolás (értékelés: 3)

IQ kimenetnek egy kettévágott, gyári sztereó jack kábelt, tápfesznek egy egérből kitermelt USB csatlakozóval szerelt vezetéket kapott a készülék. A csatlakozások ily módon való felforrasztgatása után jött a bekapcsolás, mely sok meglepetést nem okozott. Annál inkább a 40m- es sávra átalakításkor, amikor csak BC zavart hallottam. De azt jól. Az történt, hogy a 28 megás kvarccal és a szükséges átalakításokkal már nem indult el az oszcilláció.

Használat (értékelés: 5)

A készüléket a Rocky 1.7 verziójával próbáltam ki, miután beállítottam a leosztott frekvenciát és a hangkártya átfogását. Sok meglepetést nem okozott, egyből tette a dolgát. Érzékenységére túl sokat nem tudtam következtetni, de a sáv megfelelő szegmensei hemzsegtek a PSK és CW adásoktól. Kvarctól elvárt pontosság, DSP-től megszokott jelfeldolgozás, igazából itt sem lehet sok meglepetésről vagy Zetától való különbségről beszámolni.

Ár/érték arány (értékelés: 3.5)

Az árat összegezve olcsóbb, mint itthon megrendelni és leszállíttatni az alkatrészeket, nem beszélve a panel elkészítéséről vagy gyártatásának anyagi vonzatáról. Nem egész 6.500 forintból elfogadható lehetőségeket rejtő, több sávra megépíthető készüléket kaptam, kötelező darab. Igaz, a sorozatnak nem a legeltaláltabb változata – tekintettel a programozható osztóval bíró korábbi társára. Tekintettel arra, hogy olcsó és egyszerű, hibái mellett erős közepesre értékelem.