SoftRock RXTX

2013. október 31. csütörtök
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

fa-sdrKét héttel a YO PSK verseny előtt a jó öreg, home made végfokos FT-107M BPF paneljén a relék összekavarodtak.

80m néha így marad, néha úgy, néha pedig egyik-másik is behúzva felejtődik. Mivel a VFO sem az a digitálisverseny-stabil VFO, célirányosan rádió után néztem. Szemezgettem az FA-SDR készülékkel, majd a SoftRock RXTX készülékét tanulmányoztam.

Mindkét készülék Si570-nel épített, az FA 160-10 méterig IQ ki- be menettel dolgozik, dobozzal és 1W-os modullal 43.000 forintra jön ki (2014: 76.000). A 19.000 forintos SoftRock 160, 80/40, 40/30/20 vagy 30/20/17 vagy 15/12/10 méteres változatban kapható, ugyanis a bemenőfok egyetlen fix tekercsből áll, míg az FA-nál hangolható. Én a 80/40 méteres verziót rendeltem. 

fa-sdr_nakedNem mondom, hogy nem az FA lesz a következő KIT amit kipróbálok, de most digitális versenyhez egyszerűen szimpatikusabb volt az analóg kezelőszerv nélküli, I/Q kimenettel bíró SoftRock, ami kiegészítő modul nélkül 1W adóteljesítménnyel kecsegtet. Egyedül a szép gyári, szitázott doboz luxusát engedtem  meg magamnak, 22 dollárért. Miközben a rendelést kattintgattam, megfogadtam: amíg ideér, kap egy 10 wattos fetes végfokot és egy antennatunert.

Rendelés (értékelés: 5)

Szokásos metódus: Halloween estéjén adtam le a rendelést, PayPal fizetés, három katintás az egész. Másnap már fel is adták a csomagot, amiről reggel mailben tájékoztattak, egyben kaptam a fivedash-tól a követési számot, ami szerint hétfőn el is hagyta az USA-t a csomag. Ez talán gyorsabb volt, mint a SoftRock Lite II rendelésénél. A készülék teljes ára dobozzal együtt 22$ + 89$ = 111$, ami nagyjából 24.500 forint. 30 dolcsiért többért szerelt, élesztett riget is küldtek volna.

Csomagolás (értékelés: 5)

Következő hét szerdán jött meg a csomag, pénteken tudtam átvenni, a YO-PSK versenynek így annyi. Az egyszerű pici dobozban minden rendben volt: habszivaccsal csomagolt doboz, az aktív-passzív alkatrészek külön csomagolva, szintúgy a különböző ferritek és mechanikák. Profi. nem csörög, nem zörög, nem karcolódik és semmi sem gurul benne.

Leírás, támogatás (értékelés: 3)

Dokumentáció most sem jött a fivedashtól, csak egy cetli, hogy hol érem el az internetes leírást, ami amolyan blogszerű. Itt végül is mindent megtalálok, csak hát fura megoldás. Beültetési rajz nincs, csak a panelre szitázott írás.

Panel (értékelés: 4)

softrock_mnA panellel megküzdöttem kicsit az összeszerelés során, mivel a hátoldalán – ahol az IC-k és a sávspecifikus 10n/100n 1206 méretű SMD-k semmiféle szitázást nem kaptak. A panel maga kiváló, hiszen nem hólyagosodott fel sehol, egy pad sem engedte el a lemezt, a csíkok nem jöttek fel. A külön csomagolt lakkozott és furatgalvanizált pcb tiszta volt, könnyen forrasztható, anyaga rendes üvegszál, nem a bakelitlap. Kicsit esztétikátlan, de legalábbis furcsának hat a panel felső oldalán lévő vezető szálak kialakítása, ugyanis nem merőleges tájolásúak, zömében célravezetően furattól furatig mennek keresztbe-kasul.

Alkatrészek (értékelés: 5)

Külön kellett a kapcsolási rajzot megnyitni, és külön az alkatrészlistát. Ezt azért, mert 1/4 és 1-6 wattos ellenállások teljesen vegyesen voltak, féltem, hogy valamit felcserélek, de ez alaptalannak bizonyult, minden értékből csak egy fajtát küldtek. A rendeléskor kiválasztott sáv a mikrovezérlő miatt volt fontos, a passzív alkatrészek teljes garmadáját ideadták, így maradt egy marék BN-61 és BN-43 kétlukú ferritem. A tekercsekhez kapott #30 és #26 AWG (0,25 és 0,4 mm) zománcozott rézhuzal bőséges volt, igaz, nem a legtöbb anyagot felemésztő 160 méterre tekertem meg az induktivitásokat. Külön öröm, hogy a BNC csatlakozó nem a megszokott, hálózati kártyákon is használt műanyag házas csoda, hanem masszív, fémtokos. Ugyanilyen robosztus és szétzilálhatatlan az USB csatlakozója is. A készülék doboza matt “icomzöld”, tökéletes helyre vágott lukakkal, erős anyagból, pontos szitázással. Mindez ugye csak az egyik oldalon. Az egyetlen hiányolható dolog akár egyetlen egy működést jelző led.

Konstrukció (értékelés: 5)

softrock_fr_mnNem egy bonyolult kapcsolás a 6,3 verzióját élő SDR, egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Amivel megvadították a korábbi kristályvezérelt változatokat, az a két sávon üzemeltethető Si570 DSPLL. Egyetlen megoldást tartok némileg furcsának, a végfok BS170 fetjeinek leszorítós hűtését, de végül is miért ne.

Építés (értékelés: 5)

A panel elrendezésével nincs gond, bár a tekercsek elkészítése kezdők számára kicsit nehézkes lehet. Én a 80/40 méteres verziót csináltam meg, a tekercsek éppen elfértek rajta. Az L1 és T2 induktivitásokat a 160 méteres verzió esetében elég nehéz esztétikusnak elképzelni. A végfok aktív elemeinek hűtése elég rendhagyó módon lett megvalósítva, ugyanis egy hűtőborda szorítja a panelhez őket.

Első bekapcsolás (értékelés: 5)

Az Si570 kezelő szoftverének telepítését követően a HDSDR került fel a gépre. Mivel a készülék sok életjelet nem ad magáról, a számítógéphez való csatlakoztatás után jön a felismerés: működik.

Használat (értékelés: 3)

A HDSDR programocskához letölthető egy Si570 modul is, ami segítségével közvetlenül lehet programból hangolni, maga a felület könnyen érthető és átlátható. Maga a készülék 40 méteren meglepő érzékenységgel bír, egyéb paraméterére a szoftveres ügyintézés nem enged következtetni. 80 méter nem az erőssége, alig hallok valamit, igaz, a bemenőkörrel semmit sem foglalkoztam a gyári menetszám feltekerésén túl.

Nem használom a HDSDR-t, helyette PE0FKO hangolóját futtatom és a megszokott, jól beállított PSK31 Deluxe-t. PTT-vel – vagyis az adásra kapcsolással – gondok vannak, kapott még egy csatlakozót, ami soros portra RTS-ére megy. 40 méteren 300 mW jön ki a kis rigből, 80 méteren hasonlóképp. A legnagyobb teljesítményt, 1200 mW-ot kerek 5 MHz-en produkálja, a rezgőköröket nézve oda lett hangolva. A 300 mW mellett a CQ-zás elég kevés eredményt hoz, de a visszahívott állomások rendre válaszolnak. A legnagyobb elismerés az unalmas QSO-gyártás helyett pedig az, amikor valaki a minimalista riget dicséri.

Ár/érték arány (értékelés: 4)

Olcsó és jó, ehhez nem fűződik sok magyarázat.

Legközelebb 20m-re rakok össze egy ugyanilyet. Azok közül is a 30/20/17 méteres verziót, ahogy néztem, az épp 20m-re van hangolva, a többi csak a szórvány sáv. Annyi módosítás lesz benne, hogy nem fúrok fel még egy csatlakozót a PTT-nek, hanem a saját billentyűzésre használt csatiját alakítom át soros portra köthetőre. Nem nagy mutatvány, megoldás hamarosan a hasábok közt!

Átépítés (2014. október)

Mivel a 80/40 méteres változatra közel egy év után ráuntam – főleg, hogy 80 méteren csapnivaló az érzékenysége – és már elfelejtettem a mérhetetlen szívást a trafók vezetgetésével és régen szabadítottam fel galvanizált lukat is a cintől, egy péntek délután úgy döntöttem, hogy átépítem a készüléket 20 méterre. Valamennyi tekercs sárgásítása (Txx-6), jópár kondicsere és hat óra múlva elkészült a mű. A megadott 30/20/17 méteres tekercsadatokkal 14 megás sávközéppel szépen teszi a dolgát.

A panelt két helyen az indokolatlan túlmelegítés miatt szétszakítottam, szerencsére nem kritikus és könnyen orvosolható pontokon. Hasonló esetben érdemes odafigyelni arra, hogy a földelt lábak forrasztásainál a panelnek igen jó a hőelvezetése…

Első bekapcsoláskor most is elkezdtek dőlni az európai állomásokat jelző, jól ismert PSK sávok, a készülék sem meglepetést, sem csalódást nem okozott, de újfent meg kellett állapítani: igazából egysávos.

softrock rxtx 20m