Szervíz: így rohad az FT-857/897 KF szűrője

2016. október 05. szerda

Amatőr hibát ejtettek a Yaesu mérnökei az azonos alaplapot tartalmazó mobilrádiónál, az FT-857 és a hordozható testvére, az FT-897 esetében. Az AM és FM üzemmód második KF szűrői egy leválasztás hiánya miatt egyszerűen szétrohadnak.

yaesu-filterek

A probléma használattól függően 2-10 év után jelentkezik. A szűrőket kapcsoló dióda egyenáramú előfeszítése okozza a lassan kialakuló hibát, mégpedig azért, mert azt közvetlenül megkapják a 455kHz-es Toko-k, természetesen csak ezen üzemmódok kiválasztása esetén. Érdekes, mert a negyedik szűrő esetében a leválasztókondik a helyükön vannak. A szűrők lapkái ennek következtében korrodálódnak, elrohadnak.

Az ehhez kapcsolódó hibajelenség meglehetősen szerteágazó lehet. Általában óriási zaj tapasztalható lehúzott antennával is, de HG3FUG Gabi például arról számolt be, hogy az erősebb állomások vétele ütközik problémába, míg a távolabbi, kisebb jelű vételnél nem olyan feltűnő a probléma. Persze ez függ a kvarcok előrehaladott állapotától is.

A szűrőkészletet (455E/455G/455H) az e-bay-en jellemzően 3.800-4.000 ezer forintért szerezhetjük be, némi kellemetlenséget csak a nagyobb felületű fólián lévő lábak kiforrasztása okoz a hőelvezetés miatt.

A hibát orvosolni is lehet a panel átvágásával és közvetlenül a szűrők be- és kimeneteihez illesztett egy-egy darab 10 nF kondival. Ne feledkezzünk el példánkban az R1512-es 4,7 k ellenállásról sem, hiszen az a szűrő felé van bekötve. A panelen lévőt kiemelve egy másikkal vezethetjük vissza a kondi mögé a kapcsolt feszültséget.


FT-857 kapcsolási rajz