Tilos-e rádiózni vezetés közben?

2017. november 01. szerda
Mozaik | Szerk: HA8LHT

Sokszor ad találgatásra okot, hogy szabad-e rádiózni vezetés közben. A kézben tartott mikrofon miatt vajon büntethet-e a rendőr? A témában sok rossz megfejtés születik, például badarság az is, hogy csak a PTT-t nem szabad nyomni.

A KRESZ 3.§. (2) szerint a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.

Ez annyit jelent, hogy nem csak telefonálni, hanem SMS-t írni és játszani sem szabad vele, a hangsúly ugyanis a használaton és a kézben tartott eszközön vagy a szolgáltatás igénybevételén van. Igen ám, de mi van az adóvevőkkel?

A jogszabály egyértelműen fogalmaz, amikor a III/a értelmező rendelkezései között kimondja, hogy mobil rádiótelefonnak a közcélú mobil rádiótelefon szolgáltatás igénybevételére alkalmas készülék (végberendezés) szolgál. Ennek értelmében az adóvevő nem rádiótelefon, méghozzá nem másért, mint a közcélú szolgáltatás hiánya miatt. Így a rendőr annak használatát nem szankcionálhatja még figyelmeztetéssel sem.

Ha találgatásra ad okot, a távközlési törvény segítségével tisztázzuk, hogy közcélú távközlési szolgáltatás az a

      koncesszióköteles szolgáltatás, amely közcélú távközlő hálózat

      szolgáltatás-hozzáférési pontjain keresztül

      díj ellenében vehető igénybe.

A telefonnak erre csak képesnek kell lennie, hogy megvalósítsuk a szabálysértést, magát a szolgáltatást nem kell épp igénybe venni annak elkövetéséhez.

2016-ban az NFM közölte: a KRESZ folyamatban lévő felülvizsgálata során a minisztérium az általános európai gyakorlat figyelembevételével megvizsgálja a járművezetők számára tiltott magatartások tételes felsorolásának, újabb tilalmak (pl. dohányzásé, étkezésé, számítógép-használaté, televíziózásé vagy videózásé stb.) bevezetésének lehetőségét.

A KRESZ e téren való változtatását már régóta tervezik, korábban 2013-ban is foglalkoztak vele, hogy tételesen felsorolják illetve általánosságban leírják, mi vonja el a sofőr figyelmét a járművezetéstől. Ilyen passzus azonban nem született eddig, a jogszabály pedig nem foglalkozik olyan általánosságokkal, mint a figyelemelterelés szubjektív megítélése.

Ha már megállítottak

Sok rendőr kap lendületet egy helyszíni bírság tömbtől, azonban ne feledjük: a figyelmeztetés, illetve 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírság csak a szabálysértés elismerése mellett szabható ki, egyéb esetben szabálysértési feljelentést kell tennie a közszolgának.

Ha rádiózás közben megállít a rendőr, a tevékenységet felesleges tagadni – igaz, a megállapításához nincs eszköze – de a szabálysértéssel kapcsolatban le kell szögezni, hogy a rádiózással nem követtük el, a mikrofon használata nem vonta el figyelmünket a vezetéstől, így nem veszélyeztettük a közlekedés többi résztvevőjét.

Ha a zsaru köti az ebet akaróhoz és mindenképp intézkedni akar, bírság helyett ekkor szabálysértési feljelentést tesz, és egy szabálysértési előadóhoz – valódi szakértőhöz – kerül az ügy. Kicsit hosszadalmasabb eljárás, de ötvenezerbe belefér.

 

A rádióba is beleköthet

Közúti gépjárműben az amatőrök engedélye feljogosítja őket a berendezés üzemben tartására – nem csak gyári, típusengedéllyel rendelkező készülékek, hanem saját építésűek vonatkozásában is. Ha már itt tartunk, vezetés közben bajos vezetni a logot, de az amatőr szolgálatról szóló 15/2013. (IX. 25.) NMHH rendelet annak csak naprakész vezetését írja elő mobil üzem kivételével. Mindezek – illetve a zavarjelenség – ellenőrzése pedig nem a rendőrség, hanem a médiahatóság illetékessége, igaz, az igazoltató rendőr a tapasztalt körülményeket – napló, engedély telepítési helyen tartása vagy a készülék típusa – akár fényképpel is rögzítheti egy későbbi, szakhatóság által lefolytatott eljárás érdekében.