A rádiózás szerepére figyelmeztet az UNESCO

2016. február 07. vasárnap

A rádió ma is a vészhelyzeti- és katasztrófa-hírközlés elsődleges rendszere, hiszen még mindig ez a szolgáltatás az, ami a legszélesebb körben, a legrövidebb időn belül és közvetlenül éri el az embereket.

Az idei évben az UNESCO (Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) február 13-ra, a rádiózás nemzetközi napjára hívja fel a figyelmet.

Az alkalomból a szervezet megfogalmazta azon alapelveket, mely a szerep biztosításához elengedhetetlen. Fontosnak tartják az újságírói szólásszabadságot a katasztrófák helyszínének bemutatásakor és megjegyzik, hogy a rádiónak komoly társadalmi szerepe van az információhoz jutásban.

Rámutatnak: még a katasztrófa sújtotta területeken élőknek is biztosítani kell az információhoz jutás alapvető jogát. Azt alapul véve, hogy a rádió életeket ment, a rádiófrekvenciáknak azonnal hozzáférhetőeknek kell lenniük katasztrófák esetében, ennek biztosítása érdekében az erre fenntartott sávoknak és szegmenseknek védettséget kell élvezniük.

A Phoenix Amateur Radio Club február 13-14. között nemzetközi műsorszolgáltatók bevonásával folyamatosan sugározza majd a fenti témájú adásait a rövidhullámú sávok amatőrök számára fenntartott szegmenseiben, brit szakemberek és tudósok beszámolóival, ismertetőivel, megemlékezéseivel.

 

  • Az a szép, az a szép…Az a szép, az a szép…
    Régóta foglalkoztat a kérdés, mi számít rádióamatőr tevékenységnek és technikának valamint mi a …