Építsünk Kínából rádiót – 3. rész, az RF panel

2018. február 09. péntek
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

Kínából tényleg mindent megkapsz, egy komplett csináld magad rádiót is. Valódi kikapcsolódást jelent a panelkészítéssel bajlódni nem kívánó amatőr számára az a rövidhullámú adóvevő-készlet, melynek darabkáiból én is egy rádió összelegózására adtam a fejem.

A DDS panelről és a végfokról már korábban írtam. Most – szokatlanul hosszú, két hónapnyi várakozást követően – a december közepén rendelt RF panel érkezett meg. Legkedvezőbb ára az Aliexpressen 47 dollár volt, ami 12 ezer forintnak felel meg.

ssb_6_1_pcb

A készlet igazán praktikus haladó amatőröknek: nem kell vegyszerekkel bíbelődni, de nem csak az ész nélküli forrasztgatás a cél: a dokumentáció nélküli panelek, modulok mellett igenis tudni kell, mit miért csinál az ember: mik az egyes áramkörök feladatai, milyen komponenseket miként alkalmaz, esetleg cserél.

Merthogy leírást az nem adtak hozzá, na de sebaj, a netről lehet keresni viszonylag használható felbontású kapcsolási rajzot, onnantól már csak egy lépés a 0805 méretű SMD holmik szitázott panelre való beforrasztgatása. Az alkatrészeket többnyire ráhagyással küldték, a néhány hiányzó ellenállás pótlását pedig megkönnyítette, hogy a panel 1206 mérethez van tervezve…

Gondok egyedül a 10 és 47 mikrós kondikkal voltak: a kicsik túl kicsik, át kellett húzni a padtól a lábig a cint, a nagyok meg túl nagyok, teljesen eltakarták a forrasztási felületeket. A szitázás alapvetően rendben van, a panelen csak az alkatrészek sorszáma van feltüntetve, az viszont hibátlanul. A feliratok elhelyezésében futhattak volna még egy kört, de komoly zavart semmi sem okozott.

ssb6_1-schematic

 

A nagyobbik gond inkább a tekercsekkel lesz, ugyanis a kapcsolási rajz sem tartalmaz leírást, de még csak olyan elemi szintűt sem, hogy mégis mekkora az induktivitása annak a 18 tekercsnek való, jó maréknyi 7 mm-es tekercstestnek, amit egy zacskóba ömlesztve üresen adtak egy miniatűrnyi dob CuZ huzallal társaságában.

Szintén az ömlesztés adja a diszkrét báját annak a hét darab 8.000 MHz-es kvarcnak, melyről csak annyit tudni, hogy legalább öt darabnak egyformának kellene lennie a varikapokkal eltolható létraszűrő miatt…

Az alkatrészek egyébként önmagukért beszélnek: a három darab IC foglalatak nem precíziós, hanem lemezesek, a félvezetőkön erősen Philipsre hasonlító, ám látványosan más embléma van az SA602A felirat mellett, a TDA2003-on és a 7808-on az ST helyett is az eredetire nagyban hasonlító lT embléma díszeleg. A miniatűr reléken már meg sem próbálkoztak márkára hajazni. Érdekesség, hogy a panel DIP8-nak való kialakítása és a SOIC8 tokot PCB adapterrel igyekszenek megoldani, miközben lábat nem csomagoltak hozzá. Sebaj, ezen alkatrészek cseréjének szükségességére egyébként is számítottam.

Nézzük először a tekercsadatokat. A hatsávos adóvevő – ki gondolta volna – hat darab BPF-t tartalmaz, melyek megfelelője első ránézésre csak vételkor van a sávváltásért felelős LL4148-as diódákkal bekapcsolva. A többi tekercs adatát a következő epizódban ismertetem, kicsit nagyobb lélegzetvétel megcsinálni őket.


A sávszűrők kapcsolását a DDS panel a VFO állásától függően automatikusan végzi, azon a 2×14-es csatlakozósoron keresztül, mely az üzemmódok valamint az adás/vétel váltás vezérlésének kommunikációját is feladatként kapta. A vezeték két végén egy az egyben való átkötés mellett csatlakoztatható a panel a DDS modulra. A panel megoldása szerint a vezérlő szalagkábel minden porcikája PC817 optocsatolókkal van leválasztva.

Összességében jobban jártam volna, ha csak a panelt küldik minden nélkül, de lényegesen olcsóbban, ám ilyen opció nincs.

 

Működése

Az alkatrészenként KIT-ben érkező panel klasszikus, kétszertranszponált vevőt és SSB üzemre is képes adót rejt, mely alapvetően két darab NE612-vel felépített keverő és egy ötpólusú kristályszűrő köré épül. Az adó- és vevőkeverő külön áramkörrel van megoldva, ismeretlen dual-gate MOSFET-tel felépített KF erősítőkkel és AGC-vel, valamint az antenna felől előerősítővel. Szintén 612-vel ketyeg a KF keverő, a panelen elhelyezett hangfrekvenciás végfok szerepét pedig a már említett TDA2003 kapta.

Vételkor az antenna jele a diódákkal kapcsolt sávszűrők valamelyikén át jut az M1 előerősítőn keresztül íz IC1 vevőkeverőbe, mely az SMA csatlakozón fogadott DDS frekvenciáját keveri le 8 MHz-re. Az M2 KF erősítő után a JT1…JT5 létraszűrőn át jut a jel a BFO-t is hordozó IC3 keverőre, mely után egy R13-R6-C14 tagokból felépített aluláteresztő szűrő következik. A JT6 kvarc köré épített Q1/Q2 tranzisztorok kapcsolják az alsó- vagy felső oldalsávot.

A létraszűrőt a BB1…BB4 varikapokkal húzhatjuk el 2,5-7,5 Volt feszültség mellett, melyet szabályzó potméter szintén a DDS lapján kapott helyet. Ugyanígy át van vezetve a hangerő, teljesítményszabályozás és az AGC potija is.

Adáskor kap tápfeszt az IC2 adókeverő, melybe a DDS jele mellett az L14-M3-L17-es mixen keresztül jut a Q3 mikrofonerősítő jele.

 

Módosítsunk

Ugyan az eredeti koncepció szerint kizárólag a Kínából kapott alkatrészekkel építek rádiót, de legalább a félvezetőknél az alkatrész szintű módosítást igenis célszerű elvégezni. Megjegyzem, a hozzászólások között HA9MDD is rávilágított a végfok célszerű kialakításra, de az a változtatás könnyen elvégezhető később is – a mostaniak nem. Tehát alkatrészeket cserélek. az SA602 helyett eredeti NE612 kerül a precíziósra cserélt IC foglalatokba. Az M1…M3 dual-gate MOSFET-ek helyett és a Q, Q1…Q5 “491” típusú tranzisztorok helyett más kerül majd a panelre (frissítem). A passzív komponenseket is megbízhatóbb, 1206 méretűre cseréltem és a sávszűrők tekercseivel sem bíbelődöm, inkább érték szerint merítek a gondosan beállított és azonos méretű Coilcraft készletemből. Egyedül az öt trafót kell megtekerni.

 

ssb6_1_set

 


adatlapok: NE612 (NXP) | SSB 6.1 kapcsolási rajz