Megérkezett az a rádió, ami megpezsdítheti kategóriáját

2019. június 14. péntek
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

Töb cég is készít fektetett, kezelőszerveket a legnagyobb felületén felsorakoztató rádiókat, megannyi kitet is kapni, de a most bejelentett rig minden prímet visz.  A TX-500 a hasonló elrendezésű készülékek piacán is megteremti végre a magasabb kategóriát.

Az általam táblarádiónak hívott készülékek kiválóan alkalmasak kitelepülésre, hiszen egy sátorban vagy csak a kőre letéve a nem oldalról, hanem felülről szerelt kezelőszervek ennek az üzemnek kedveznek. Arról a konstrukciós lehetőségről nem is beszélve, hogy a legtöbb hely is a tetején van egy doboznak.

A Xiegu, Elecraft KX, McHF és még sorolhatnám már jó ideje készít ilyen, rádióamatőröknek szánt rigeket, de az adóvevők elrendezésével kapcsoaltos sztereotípiáktól való elrugaszkodáson túl valahogy mindig is hiányzott belőlük az innováció. Ezt most a Lab599 hozta el, aki a Discovery TX-500 készülékével vilantott egyet.

A rádió remekül ötvözi az amatőr elvárásokat azokkal a militarista vonásokkal, melyek valóban vonzóvá tesznek egy ilyen készüléket. Kiszélesedő, talpszerű csatlakozórészek, nagy, ipari csatlakozók, gumi nyomógombok, diszkrét bemarásokba rejtett imbuszfejű csavarok és vízálló kivitel teszi impozánssá a a HF/6m-es adóvevőt.

Az SDR alapokon nyugvó készüléket az elvárható DSP és a beépített tuner mellett pontmátrix LCD-vel szerelték, kimenő teljesítménye a jelek szerint valahol a QRP határát jelentő 10 watt körül lesz.

 

rádióamatőr

rádióamatőr

rádióamatőr

rádióamatőr

rádióamatőr

rádióamatőr

rádióamatőr

rádióamatőr

rádióamatőr

rádióamatőr

A gyártó szerint a TX-500 ez év októberétől vagy novemberétől lesz kapható, egyelőre ismeretlen, és nagyon nehezen megsaccolható áron. Úgy vélem, árában az KX3 helyébe lépve rendezi át a konkurencia árlistáit, tehát 5-600 ezer forintot kérnek majd a gondtalan sotázásért.