Brazília és Andorra is nyit 60m-re

2014. szeptember 22. hétfő

A Brazil Nemzeti Hírközlési Hivatal bejelentette, hogy a CITEL (Amerika-közi Távközlési Bizottság) soron következő rádió-távközlési bizottsági ülésén kezdeményezni fogja a teljes 60 méteres sáv 5275-5450 kHz közötti szegmensének rádióamatőr szolgálatra való kiosztását.

Az ülést a mexikói Méridában szeptember 29. és október 4. között rendezik meg.

LABRE

Az 5 megahertzes sáv rádióamatőr célú használatba vétele már 2012 óta téma, amikoris a Nemzetközi Telekommunikációs Egyesület (ITU) 2015. évi rádió-távközlési világkonferenciájának (WRC-15) napirendi pontjai közé is felvették.

A Brazil Rádióamatőr Szövetség, a LABRE külön munkacsoportot (GDE) hozott létre annak érdekében, hogy a sáv használatának feltételeit vizsgálják, és a Brazil Kommunikációs Bizottság (CBC) köreiben érvényesítsék az amatőrök érdekeit. A CBC jóváhagyta az előterjesztést, és így jöhetett létre a CITEL tervezete.

A sáv 5275-5450 kHz közötti brazil szegmense még nem végleges, ugyanis a frekvenciagazdálkodást taglaló régiós szerződések kimondják, hogy nemzeti érdekekre való tekintettel a tagországok az ajánlástól eltérő kiosztásokat határozhatnak meg. Szintén nemzeti szabályozás alapján határozzák meg a használható teljesítményt, üzemmódokat és szegmenseket.

Kanada mellett Brazília volt az első ország a kettes régióban, aki korábban engedélyezett rádióamatőr tevékenységet a sávban, de világszerte vannak beacon adók, valamint régiónkban (IARU Region-1) a Nemzetközi Telekommunikációs Egyesület ajánlása szerint több országban is lehetőséget biztosít csatornák vagy keskenyebb szegmensek használatára a sávban, Andorra esetében például a WRC-15 konferencián a teljes sáv amatőr használatba adásáról is dönteni fognak.

Magyarországon az 5250-5450 kHz közötti sáv a dunai hajózás kommunikációjának rövidhullámú szegmense. Az IARU tájékoztat: az 5318-5321 kHz sávot másodlagos jelleggel mobil vészhelyzeti kommunikációra NVIS antennával és legfeljebb 100W kimenő teljesítménnyel szabad használni.