A hagyományos sávok atyját ünnepeljük a rádióamatőrök világnapján

2018. április 17. kedd

Kevesen tudják, de a klasszikus rövidhullámú rádióamatőr sávokat annak a Nemzetközi Rádióamatőr Szövetségnek (International Amateur Radio Union – IARU) köszönhetjük, ami alapításának évfordulóján ünnepeljük a rádióamatőrök világnapját.iarulogo

A rádiófrekvenciás spektrum napjainkban árucikk lett. Felosztják, értékesítik, üzleti célra használják már a távíró óta, minden nemzet a saját ízlése és belátása szerint igazodik olyan nemzetközi ajánlásokhoz, mely nagyjából kordában tartja egyes részeinek felhasználását.

Az IARU ehhez igazodva jött létre, hogy a soraiba csatlakozó rádióamatőr szervezetek révén képviselje a kedvtelési célú felhasználásra szánt szegmensek, így az amatőrök ügyeit, célkitűzéseiket. Védi az érdekeiket, a sávjaikat, összehangolja az egyes régiók tevékenységét.

Az 1920-as években kevés ország rendelkezett olyan szövetséggel, ami össze tudta volna hangolni a rádióamatőr tevékenységet. Néhányan azonban felismerték a rohamosan fejlődő rádiózásban rejlő ipari és kereskedelmi lehetőségeket, és egy 1925-ös párizsi találkozó alkalmával 25 nemzet képviselője létrehozta a Nemzetközi Amatőr Rádió Egyesületet, az IARU-t. A szervezet rohamosan fejlődött, mígnem az egyéni tagokat felsorakoztató szövetségből az egyes országok érdekképviseleteit tömörítő nemzetközi szervezetté nőtte ki magát.

1927-ben el is jött a bizonyítás időszaka, amikor a washingtoni konferencián (Washington International Radiotelegraph) kivívta a mai értelemben is klasszikus sávok amatőr célú felhasználásának jogát. Ezzel gyakorlatilag megszületett a 160, 80, 40, 20 és 10 méteres sáv, melyhez a második világháború után elsők között sikerült csatolni a 15 métert is, majd a nyolcvanas években a WARC sávokat.

Az IARU-t a rádióspektrum-hozzáféréssel kapcsolatos döntésekért felelős Nemzetközi Távközlési Unió (ITU), az ENSZ szakosított szervezete is elismeri a rádióamatőrök érdekeinek nemzetközi képviselőjeként.

A rádióamatőrök kezdeti 30 ezres tagsága mára hárommilliósra nőtt, a globális szinten folyton bővülő sávok, üzemmódok és a teljesítménykorlátok pedig javarészt a szervezetnek köszönhetőek. Az IRAU az elmúlt évtizedek alatt immáron gyakorlatilag minden olyan ország amatőrjeit képviseli, aminek elegendő rádiósa van ahhoz, hogy szervezetet alapítsanak.

Az IARU április 18-i alapítását mintegy 150 országban ünneplik a rádióamatőrök.