Field-Day, avagy a nomád rádiózás hétvégéje

2015. június 30. kedd

Minden év júliusának harmadik szombatján kitelepülő napot rendez a MRASZ. A Field-Day célja, hogy rámutasson: óriási a függőségünk az elektromos hálózati szolgáltatásoktól. A hálózati áram, internet, telefon és egyéb berendezések nyújtotta kényelem azonban kétoldalú, hiányuk vagy zavaruk katasztrófa-közeli helyzetet idézhet elő.

Az idén július 18-án tartandó aktivitás célja a hagyományos rádióamatőr kommunikáció létjogosultságának igazolása, az alternatív energiaforrások felhasználásával.

A hatékony működéshez az amatőröknek is ki kell építeni azokat a készségeket, hogy a hálózatoktól független kommunikációra legyenek képesek. A hivatalos vészhelyzeti gyakorlatok ritkák és költségesek, a részvevőktől különböző adminisztratív aktivitást várnak – írja a szervezet.

Az amerikai mintára szervezett kitelepülés amellett, hogy remek családi elfoglaltságot jelent, hozzájárul a hasonló helyzetekben alkalmazott technika fejlesztéséhez. Ehhez kritériumokat is megfogalmaztak, hangsúlyozva, nem versenytevékenységről van szó:

– a kitelepülő állomások csak alternatív energiaforrást használjanak
– bármely engedélyezett frekvencián lehet QSO-kat létesíteni
– nincs verseny, nem kell jegyzőkönyvet küldeni
– csak a kitelepülés napja van meghatározva, nincs időbeosztás
– összeköttetések létesítése hagyományos, nem verseny stílusban ajánlott

Ha elkülditek fényképes beszámolóitokat, a Házon kívül rovatban közzétesszük azokat! Ami érdekes lehet: áramellátás megoldása és utánpótlása, számítástechnikai eszközök tartós alkalmazása hálózati áramforrás nélkül.

katasztrofaradiouton