Hello Pixie! Megjött a harmadik generációs QRP adóvevő

2024. január 12. péntek
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

Immáron egy éve, hogy megszületett a Pixie-II adóvevő egypaneles, minden kezelőszervet hordozó, all in board verziója. A kis készülék nagy sikert aratott, majdhogynem borítékolható volt a fejlesztés.

pixie-ii junior adóvevő

Picivel több mint egy évvel ezelőtt karácsonyra egy baráti társaságnak állítottam össze a Pixie Junior névre keresztelt, egypaneles távíró adóvevőt. A maradék panelek mellett valamennyi komponens tartalmazó készlet rengeteg figyelmet kapott, az elmúlt fél évben pedig megszámolni sem tudom, hányszor jeleztem, hogy sajnos nincs már belőle, elfogyott.

Az elmúlt hónapban azonban igény mutatkozott egy következő generációs panel elkészítésére, melyen néhány ráncfelvarrást alkalmaztam. A készlet néhány darab erejéig összeállt, majd az újabb érdeklődések nyomán adódott a kérdés, hogy a rendelési minimumból megmaradt paneleket miért nem ajánlom ki.

Szóval most megint van pár eladó készlet, amire le lehet csapni. Az alkatrészek összeállítása azért célszerű, mert a csatlakozók, kapcsolók, potméterek – szóval a fontosabb komponensek – típusválasztéka miatt egyesével beszerezni elég nehézkes, kockázatos.

Az elképzelés az volt, hogy szinte bárki könnyedén összerakhassa a hangolásmentes, azonnal használatba vehető, ám teljes értékű gyakorló távíróadóvevőt, ami a lehető legegyszerűbb alkatrészekből áll össze és gyakorlatilag elnyűhetetlen. Küldetése az volt, hogy a rádiózás iránt érdeklődők inkább ezzel kísérletezzenek, tanuljanak forrasztani, mint futófényekkel, karácsonyfával vagy hasonló helyehasznos holmikkal. Ha pedig úgy alakul, valódi rádiókkal gyakorolhassák a távíró adást- és vételt.

pixie-ii box

A tapasztalatok nagyon jók lettek: néhány forrasztási hiba, amit a túl sok egyszerre beültetni szándékozott alkatrész hozott és néhány fordítva betett tranzisztort vagy diódát leszámítva nem okozott sok nehézséget a kis rig megépítése. A legtöbben párosával, gyakorolni, morzét tanulni építették meg, de voltak, akik túrázás közben dolgoztak vele.

A kis rádió külső antennára kapcsolva valóban meglepő teljesítményt nyújt – bár terepen jobban viselkedik, mint városi környezetben -, mégis váratlanul ért az első visszajelzés, miszerint egy többnapos kirándulás alkalmával a környező országokat min-mind a logba kerültek vele. A gyakorló adóvevő úgy látszik, átlépte a korlátait.

A két verzió után most egy harmadik született meg, melynek apró ráncfelvarrásait a mutatkozó igények hozták.

pixie-2-v3-ha8lht

Az első és leginkább szembetűnő, hogy a hátulján helyet kapott a 9 voltos elem tartója. Ez egy fix, panelbe forrasztott elemtartó, ami a lebegő terminált váltja ki, a panelen ettől függetlenül megmarad a csavaros csatlakozó. Az elemtartó másik fő funkciója, hogy stabilan tartja a billentyűt is hordozó alaplapot, amit nem akartam átfúrni, így egy kétoldalú ragasztószalagot még elbírna a robbanásbiztosság kedvéért. A stabilitásért emellett egy műanyag távtartó is felel, ami a RIT és a hangerő potméter között kapaszkodik a panelbe.

Ha már alkatrészlista, a más frekikre és módokra is alkalmazható panel miatt a korábbi változatokban volt néhány alkatrész, amit a 40 méteres készülék paneljébe nem kellett beültetni, a harmadik verzióról ezek is le lettek szedve.

Megmaradt viszont a RIT áramkörrel párhuzamos C4 helye, ennek oka nem más, mint az, hogy más kvarcokkal, vagy párosan használva előfordulhat, hogy az adás frekvenciáját közelebb kell húzni a másik szobában döngicsélő Pixie-hez. Erről még nem kaptam visszajelzést, valószínűleg nem volt rá szükség.

Korábban opcióként volt csak jelölve, hogy a túl fényes ledet egy nagyobb értékű ellenállással lehet csitítani, ez most már alap, bár lehet még hova fokozni.

Sokan jeleztétek, hogy lehetne könnyebben kezelhető az önhang hangmagasságát állító potméter. A kezelőszervet elvileg egyszer kell beállítani valami tetszetős hangmagassághoz, majd többé nem lesz vele munka, de jócskán volt rá igény, ezért a trimmert egy kényelmesebben, csavarhúzó nélkül kezelhető típusra cseréltem.

Szóval itt tartunk most. Az első készülékek munkába álltak, a maradék panelek és alkatrészcsomagok pedig gazdára várnak. Ha érdekel egy vagy több darab, dobj egy levelet a ha8lht@qrp.hu címemre!