SDR 2014, avagy rádió a YO-PSK31 versenyre

2014. november 17. hétfő

Remélem, a készülék hamarabb elkészül, mint a cikk, ugyanis annyi mindenbe belefogtam hirtelen, hogy az írással nem haladok. Egy hét múlva nyakamon az idei YO-PSK31 verseny, nekem pedig nincs rádióm. Az eredeti terveim szerint egy FT-101 szólalt volna meg, de azt úgy tűnik, nem is olyan könnyű beszerezni.

Nem maradt más választásom, építeni kell valamit a versenyre, ami egy hét alatt elkészül és a nagyja alkatrész megvan hozzá.

Kézenfekvő és egyszerű megoldásnak tűnt rendelni egy SDR kitet – mondjuk egy Genesis G80 egypaneles rádiót – de ennyi idő alatt az sem ér ide, azontúl majdnem 50 ezer forint. Viszont elérhető a leírása, és tökéletesen átlagos komponensekből áll. Ha részletesebb dokumentációra vágyok, YU1LM is nagyon hasonlót épített, vagyis hát úgy tűnik, ő volt előbb. Egy szónak is száz a vége, ez simán elkészül egy hét alatt, a saját konstrukciómat pedig befejezem jövőre.

A panel fúrás közben

Gyors panel- és alkatrészrendelés a Farnelltől, levilágítás, marás majd párszáz luk egy törött heggyel, és jöhet a csodálkozás: olyan triviális alkatrészekből, mint a 4k7 szinte alig van itthon, amíg a legdrágább OPA-kban térdig gázolok. Újabb vasárnapi rendelés, kínálat és darabszám miatt ezúttal a Lomex a célpont. Kiszállítás alatt, addig is semmittevő várakozás ebben az állapotban:

Utolsó héten, a rendelésre várva

Múlt hét

Rendelésnél a 800 forintos G5V relé helyett negyedáron, 230 forintért RS12 (?) relét vettem inkább, persze kapásból eggyel kevesebbet, úgyhogy mégis lesz egy Omron is a sorban. Általában úgy számolom, hogy egy utórendelés minden nagyobb építésnél kell, ezt most ki kell hagynom, ugyanis előrendelés volt a panel miatt, emlékezetből. Ekkor megrendeltem az aktív komponensek nagy részét, a foglalatokat és a csatlakozókat a Farnelltől.

 

Hétvége

Egyetlen gond volt a félvezetők beszerzésénél, az pedig az előerősítőbe és az előfokozatba való 2N3866 tranyó. Nem egy mai darab, persze nem is árulják. A Farnell valami döbbenetes áron (>2800Ft) kínálta ugyan, de nem rendeltem. A Lomexes utó- (vagyis utólagos fő-) rendelésnél már vakartam a fejem, ugyanis náluk nem kaptam. Régi darab, kifutott. Helyette alkalmazható a 2N4427 esetleg 2N3553, persze ezek is beszerezhetetlenek.

 

Hétfő

Már majdnem a Gabi szerint is mindenre jó 2219 került a helyére, amikor rátaláltam a HE-nél a 3866-ra. Ezért tényleg baromi nagy köszönet YU7GL Lajosnak, eszembe sem jutott ott keresni. Az ára barátságosabb, 1100 forint, amiért majdnem rendeltem is, amikor eszembe jutott, hogy igen ám, de akkor mi van helyette? A tranzisztorok mérföldköveit általában valami kiváltja, ahogy a C1971 – RD16H*, a 3553 és a 4427 esetében is. Meglett hamar, az analóg párja a 2N5109. Egész olcsó, 800 forint a HE-nél, a pécsi Microhmba 1060-ért hozzák el szerdára.

És itt fog frissülni, a rádió működésével valamint felépítésével. Ja és persze a hibákkal, mert az bőven van a panelen is, de a beültetésnél is akad benézett részlet.

 

Kedd

Nem értem haza időben, pont elkerültük egymást a Lomexes rendeléssel. Pénz pont nem volt nálam, ezzel úgy tűnik, be is néztem az idei versenyt :(

 

Szerda

Megjött a rendelés, azonnal feltűnt a nem hiányzó egyes két zacskón: 11k8 és 14k7… Nem baj, majd holnap, amikor elhozom a tranyókat, pótlom, addig is úgy tűnik, ha nem alszom sokat, holnap még hibajavításra és hangolásra is jut idő.

 

Csütörtök

Egy elvesztegetett nap után látszik, hogy van még hiányosság bőven. Alkatrészbetűzés, forrasztás, majd ismét beültetés és forrasztás. kisebb csodának kell történnie, hogy hogy péntekre kész legyen.

Félkész SDR

Az alkatrészek 99 százaléka a helyén van, a notórius hiányzók néhány egyede, mint például a 100n még azért hibázik. Sajnos nem figyeltem oda, hogy a fojtók elég távol legyenek a környező alkatrészektől, nem is beszélve az átmérő távolságnyi alapszabályról. Annyi baj legyen, a következőnél majd ezt is figyelembe veszem.

Meg kell említeni az oszcillátort. Ha az üzemi frekvencia négyszeresét nem külső forrásból (a rajzon – 10dBm, max 120..140 MHz) vagy DIP tokozású TCXO-ból adjuk (c ábra, én ezt javasolnám), akkor lehetőség van b,d vagy e ábra szerint egy 7474 TTL IC-vel felépített oszcillátort is használni úgy 30MHz-is, amihez viszont könnyebb kvarcot szerezni.

oscillator

A b ábra szerinti kapcsolás harmonikusan mintegy 130 megáig működhet, 39MHz-es kvarchoz 74AC04 IC-vel tipikusan Cxx: 10p, Cyy: 27p, L1: 1500uH, R16: 4k7 értékek tartoznak. 55 MHz-es kvarccal ezek Cxx: 8p2, Cyy: 12p, L1: 820uH és R16 szintén 4k7 értékekre módosulnak. A d ábra szerinti ötödik harmonikus értékek 115-120 megás határral üzemelhetnek, az kapu szintén AC04.

Esetemben a 80 méteres sáv a cél, ami azért is szerencsés, mert a PSK szegmens 3579 kHz-es frekvenciáját egy teljesen átlagos 14,318 MHz-es hőkompenzált oszcillátorral vagy kvarccal elő lehet állítani. Erre a sávra szükséges LPF adataok szerint La: 1,8uH, Lb: 3,35uH, Ca: 120p, Cb: 150p, Cc: 1000p+330p, Cd: 1800p, Ce: 100p, Cf: 470p. Ezek picit módosítva lesznek:  La: 2,16uH, Lb: 2,57uH, Ca: 150p, Cb: 33p, Cc: 470p, Cd: 680+470p, Ce: 560p, Cf: -. Tekercsadatok: La és Lb egyaránt T68-2 (piros) gyűrűre készül 0,5 milliméteres zománcozott rézhuzalból. La 19 menet, Lb 21 menet.

lpf

Van egy 1:4 trafónk is, amit a nem ritka BN43-202 kétlukú ferritre készítünk. Némi pluszteljesítményt lehet kicsikarni az IRF510 végfokból, ha bifiláris tekercselés helyett trifiláris menetekkel 1:9 trafót csinálunk. Megjegyzem, hogy a két fet és a trafó csalóka, ránézésre azt hihetnénk, hogy ellenütembe kapcsolt (PP) erősítő üzemel a rigben, pedig csak párhuzamosan van kötve a két hűtendő félvezető.

A trafó (1:4) adatai (1:4) két darab egymásra ragasztott BN43-202 magon 0,8 milliméteres rézhuzalból készítjük bifiláris tekercseléssel. A két rézhuzalt összesodorjuk úgy, hogy 10 milliméterre 3 fordulat essen. A végfok fojtójától sem kell kétségbe esni, két megoldás közül is választhatunk. Gyakorlatilag bármely számítástechnikai áramkörből bontható VK200 típusú ötlukú ferrit, amiből egyszerűen megtekerhetjük, de lehetőség van egy 2 Wattos 3,3 ohmos ellenállásra is elkészíteni 12 menetből 0,5-0,8 milliméter átmérőjű zománcozott rézhuzalból. Én inkább wgy FB43-37 magra tekertem 12 menetet 0,6 millis CuZ-ból.

 

Péntek

100n, 10u bip, 180p, 1k8, 6R8, 68R, 10k, 22k, 56R, 3R3/VK200, 14.318MHz_pdip. Mihelyt a helyére kerülnek ezek a dolgok, be lehet kapcsolni a riget. Másra nem is igen lesz idő, vagy működik egyből, vagy újabb napra csúszok át a hibajavítással illetve finomhangolással. A mai versenyen való CQ TEST de HA8LHT-hoz valóságos csodára van szükség, ugyanis menet közben is rengeteg aggályos dologgal találkoztam, mely mind a konstrukciót, mind a paneltervet érintik. Egyre inkább az az érzésem, hogy a jelenleg második sajátverzióját élő PCB-nek újabb generációja fog megszületni, melyben például a kapcsolók is beültethetők lesznek. Mindenesetre ezeket a felvetéseket és a hibákat pontról pontra összeszedtem, és kifejtve közzéteszem.

99,9%

 

Később

Elkészült a rig, első bekapcsolásra csak zaj jött. Hamar meglett a hiba oka, a 74ALS74 ic-vel nem indult semmiféle oszcilláció, kis kutatás után találtam egy 14,318MHz-es TCXO-t, ami negyede 3579,545kHz. Ez a PSK frekvenciájára éppen tökéletes. Kis alkatrész-cserélgetés után – amire a vétel oldali utolsó fokozatában volt szükség – el is indult a vétel. A 100 ohmos trimmernek sok jelentőségét első ránézésre nem igazán vettem észre, annak ellenére, hogy beállítottam a 150 ohm együttes ellenállást. Adásra nagy hirtelenjében nem kapcsolt, azzal egyelőre nem foglalkoztam.

Kis tétovázás után megnéztem, mit ajánlanak elvégzendő módosításokat. a kicserélt ellenállásokon kívül sok hasznos információt nem találtam, viszont rájöttem, miért nem ad a készülék. Valami baj van a PTT ágban. Viszont valami történhetett is a forrasztgatások közepette, mert az ATT kapcsoló adásra vált. remek, annyi baj legyen, gyors teljesítmény mérés (4 Watt) és jöhet az első QSO. Vagyis jöhetne, ha most épp nem a hűtés hiánya miatt akadnék el. A két FET pillantok alatt elérte a 100 fokot, mégpedig különösebb munka – moduláció – nélkül. A kíváncsiság kedvéért kapott egy kis PSK löketet, a teljesítménymérő megnyugtatóan rángatózni kezdett.

Kis keresgélés, átforrasztgatás és néhány munkapontállítás után helyrejött a rendszer, majdnem szépen működik az az OPA-knál nyert plusz 46 decibel is, bár ide még azért vissza kell térni. A vevő érzékenységét, dinamikáját úgy tudnám leírni, hogy meglepően jó lett, a 15dB-s előfok is szépen teszi a dolgát.

 

Konklúzió

A neten található panelterveket át kell tervezni még levilágítás előtt. A konstrukció rengeteg helyen toldozott-foltozott, több oldalas a hibalista. Ha valaki egy az egyben nekiáll megépíteni, vegye figyelembe, hogy nem egy egyszerű kitről van szó, amihez ő maga csinálta a panelt, hanem egy közel száz buktatót rejtő és alapvetően hibás rádióról. A kizárólag haladó konstruktőröknek ajánlott rádió helyett kényelmesebb és egyszerűbb, gyorsabb sikerrel kecsegtető megoldás rendelni egy valódi kitet. És akkor így a végén nézzük a kapcsolási rajzokat valamint a többször korrigált paneltervet (türelem, kidolgozás alatt).