Tenyérnyi riget mutatott be a QRP Labs

2020. november 18. szerda
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

Mint korábban írtam róla, bőven van egyszerűbb verziója a QRP Labs előlaprádiójának, a QCX-nek. Most a cég is elvégezte a ráncfelvarrást, és bejelentette a legkisebb, tenyérnyi QRP rigjét, a QCX Mini-t.

QCX Mini transceiver plan

A kitben rendelhető távíró rádió 9,5 centi széles, 6,3 hosszú és 2,5 centiméter magas, tehát a maga 202 grammjával nem sokkal nagyobb az alaplapra távtartóval ültetett 1602 méretű karakteres LCD kijelzőnél.

Ami leginkább érdeklődésre ad számot az a specifikáció: a mindössze kétsávos, 30/20 méteres rádióból 13,8 voltos tápfesszel akár 6,8 watt is kipréselhető a négy darab TO92 tokozású, arccal panelre szorított gondlom BS170 fetből. Vételkor 58 mA áramfelvétellel bír, amit a kijelző bekapcsolható háttérvilágítása még 18 millivel megdob.

A készülék lelke egy Atmel mikrovezérlő, ami ránézésre egy Si5351 DDS-t vezérel. A panelen helyet kapó minden bizonnyal Taylor-detektorként működő FST3253 és a három (LM4562 és több OPA2277) műveleti erősítő is elég beszédes.

QCX Mini transceiver PCB

A megoldást nem titkoltan az itt is bemutatott uSDX opensource projektjéből merítették, de a szoftvert nem tolták túl: a hangerő potmétere és a hangolás rotarija mellett két gomb található a kínai style aluprofil-dobozon, amivel a két VFO közötti váltás oldható meg, illetve a RIT és a keyer funkciót lehet kapcsolni. A kevés funkció egyébként nem baj, legalább nincs agyonhajtva szegény kontroller.

Megnyugtató, hogy az uSDX továbbra is időtálló megoldás, hisz a QRP Labs még csak most zárkózik fel hozzá – gyakorlott konstruktőrök számára láthatóan sok-sok tervezési és elrendezési praktikát bevetve.

Az árát még nem döntötték el, de úgy tippelik, valahol a nagytestvér környékén fog megállni, tehát 55 dollár magasságában. Ebben még nincs benne a menthetetlenül gagyi kínai doboz, amin CNC-vel vágják ki a nyílásokat, a csapat becslése szerint 25 dolcsiért. Mindent egybevéve szerencsés esetben 35 ezer forinttól juthatunk hozzá a becslésük szerint novemberben piacra kerülő righez.