Több mint két hétig tart a magyarok világtalálkozója

2017. december 13. szerda

A Nemzetközi Magyar Rádióamatőr Klub (NMARK) megbízásából a Rádiótechnika folyóirat szerkesztősége idén is megrendezi az NMARK QSO Party-t. A közel három hét célja, hogy minél több magyar találkozzon az éterben.

A december 20. 00:00 és január 7. 23:59 UTC között minden magyar nyelven történt QSO során saját országgal 2, kontinenssel 3, más kontinenssel 6 pont írhat jóvá az, aki részt vesz a magyarul beszélő rádióamatőrök 2017-18-as éterbeli világtalálkozóján és jegyzőkönyvet küldve összeméri aktivitását a többi amatőrrel.

Az NMARK tagjai több sávon is használnak egyezményes frekvenciákat a magyar nyelvű körQSO-k bonyolítására, az aktivitás során azonban nem kell ezekre korlátozódni, bármely engedélyes sáv igénybe vehető a pontozott összeköttetésekhez.

 

Pontozás

Távíró üzemmódban létesített összeköttetés csak DX esetén pontozható, valamint a VE, VK, PY körzetek külön országnak számítanak. Ultrarövidhullámú sávokon az átjátszókon keresztül, illetve saját országon belül szimplexen létesített összeköttetésekért nem igényelhető pont.

Távvezérelt állomást használó amatőr a rádióállomás országát / jellel tüntesse fel, mint például 9A/HA8LHT. Ugyanazzal az állomással sávonként 1 QSO pontozható, de egy naptári napon belül sávváltás így csak háromszor ismételhető.

Az aktivitás során NMARK taggal történt QSO kétszeres pontszámot ér.

 

Jegyzőkönyvek

Logokat e-mailban lehet küldeni a qsoparty@freemail.hu címre, elkészítéséhez ajánlott az EDItor jegyzőkönyvvezető program, amely többek között az NMARK QSO party jegyzőkönyvet is elkészíti.

A szervezők a 2018. január 31-i beküldési határidőig elfogadnak bármilyen loggerrel készült ADI, CBR vagy CSV fájlt, valamint az XLS, TXT kiterjesztésben küldött jegyzőkönyveket is. DOC nem javasolt, valamint papír alapú jegyzőkönyvet csak internettel nem rendelkező résztvevők küldhetnek a versenyfelelős, HA5FQ Márta címére (lsd. QRZ.com). Kép formátumban szkennelt log kivonatot csak kontrollként értékelnek.

 

Díjazás

Az első helyezett egy éves, a második fél éves Rádiótechnika előfizetést nyer. A harmadik a 2018 évi Rádiótechnika évkönyvet nyeri. Minden jegyzőkönyvet küldő állomás elektronikus oklevelet is kap.

A legtöbb pontszámot elért nem NMARK tag résztvevő 1 évig kapja a társaság Hírmondó című kiadványát.

Eredményhirdetésre 2018. szeptember 15.-én a Debreceni Cívis Rádióamatőr Találkozón kerül sor.

 

A szervezők a korábbi évek tapasztalatából az alábbi jó tanácsokkal szolgálnak:

      Minden, még a dupla QSO-kat is be kell írni a logba. Lehet, hogy nekünk nem hoz pontot, de könnyen előfordulhat, hogy az ellenállomás épp a másik összeköttetést jegyezte fel.

      Minden adatsor kitöltése fontos, kerülendő az a gyakorlat, hogy az azonos adatok helye üresen marad vagy macskakörömmel kerül feltüntetésre.

      Ha a szóköz helyére írásjel kerül, akkor azt egységesen kell az egész jegyzőkönyvben végigvezetni.

      A nulla és az O betű a nem azonos karakter.

      Ne tegyünk szóközt a hívójel, vagy bármelyik egybetartozó adat közé.

      A frekvenciát méterben adjuk meg.

      A kért pontszámot nem kötelező feltüntetni.