Ugyanolyan tré maradt, mint volt az eQSLcc

2017. április 04. kedd

Egy napig nem volt elérhető az eQSLcc oldala, de bizakodásra semmi ok. Hasonló sokszor előfordult már, és most is hiába reménykedtünk, hogy a kétezres évek színvonalához közelít valami fejlesztésszagú változással, valójában csak adminisztrációs oka volt.

Az oldallal nem csak az a baj, hogy a hagyományos QSL cserét vágja gallyra, hanem az, hogy ezt olyan mérhetetlenül alacsony színvonalon teszi, ami az igénytelenség legalja, ráadásul kemény hasznot húz mindebből, hisz a hányásnál csak egy fokkal normálisabb szolgáltatása keményen fizetős.

Aki nem perkál, kapja a silány sablonokat, aminek generálása egy középiskolás szakkör számára is elfogadhatatlan megoldások sorát mutatja be. A maga idejében biztos menő volt, de azóta eltelt húsz év…

Maga az oldal egyébként a fiktív bérlők paradicsomában, a Kókusz-szigeten lett regisztrálva, szintúgy, mint a tartalomtolvajok királya, az nCore. A domain viszont nem rejt kamucéget és nem titkos bankszámlára érkezik a bevétel : alig egy hónapja lett megújítva, és legközelebb 2026-ban jár le a bérlete, melynek tulajdonosa 2000 márciusa óta a Dallas állambeli N5UP, Dave Morris, aki az eQSLcc-re mutató qslcard.com nevet is bérli. Ő egyébként – amellett, hogy rádióamatőr – pszichológus, pontosabban okleveles hipnotizőr.

 

A QRZ viszont újított

De hogy jó hírrel is szolgáljak az online világ amatőrcsücskéből, nem hagyom szó nélkül, hogy a QRZ.com oldalán februárban megjelent az eddig kizárólag fizetős tagság számára elérhető log feltöltési és exportálási funkció.

Ehhez a My Logbook oldal jobb oldalán lévő Settings menüjére kell kattintani, és az oldal közepén máris elénk tárul az adif export/import listája. Feltöltés után türelem, kell egy jó pár perc, mire megemésztik a logokat.