60m: nincs összhangban a kísérleti cél és a sávterv

2017. október 27. péntek

Nincs összhangban a megjelölt kísérleti cél és a kérelemben megjelölt sávterv – egyebek mellett ezért is utasítja el a kísérleti célú, 60 méteres sávra vonatkozó rádióamatőr engedély meghosszabbítását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). 

Korábban, 2016-ban tucatnyi amatőr számára egyetlen levélben kért engedélyt a Magyar Rádióamatőr Szövetség (MRASz) az 5350-5450 kHz-es tartomány használatához, amit hosszú időn keresztül tudtak is alkalmazni. A kísérletek összegzése illetve természete azonban nyitott kapukat döngetett, a hatóságok amellett, hogy nem találták indokoltnak a folytatást, rámutattak, hogy a kísérleti engedély eleve nem hosszabbítható meg. Mint idézték is, annak első pontja pontosan erről szól.

A magyar hívójelek sávban való felcsendülésének most két akadálya van: egyfelől új kísérleti engedélyt kell kérni a 26998-2/2016 számú helyett, másfelől újra kell gondolni a miértjét, ugyanis a hatóság válasza kimondja: a frekvenciasávok felhasználási szabályainak (NFFF) sávtervei szerint a sáv nincs kiosztva,

és nem is tervezik kiosztani

a rádióamatőr szolgálat számára. Mint részletekbe bocsátkozva jelezték, a sáv polgári és nem polgári használatra felosztott, állandóhelyű és mozgó alkalmazásokra kijelölt, kiadott rádióengedélyekkel rendelkező frekvenciasáv.

Ezzel összhangban megjegyezték: az NMHH Spektrumgazdálkodási Osztályának állásfoglalása szerint az a kérelemben megjelölt kísérleti célt valamint a jelenlegi és távlati sávterveket nem látja összhangban.

Azt, hogy a sportklub az engedélyeztetési folyamat során arra való hivatkozással adta be a kérelmet, hogy a sáv bizonyos részét egyre több ország hatósága engedélyezi rádióamatőrei számára inkább inkább nem is minősíteném.

Arról, hogy a sáv nem lesz kiosztva már egy éve decemberben, hogy a kísérletekkel barázdát szánt az eke pedig márciusban írtam. Úgy látszik, feleslegesen.