MKARS80

2013. augusztus 14. szerda
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

Egyszerű és olcsó, gyorsan átlátható működésű rádiót kerestem, így esett a választásom az MKARS80 KIT-re, az egypaneles rigre. 

Rendelés (értékelés: 5)

A gyártó oldala (http://www.radio-kits.co.uk) meglehetősen egyszerű. A  BITX mintájára készült 80m-es LSB adóvevő G6ALU Steve egyik fő terméke.

A vásárlás után rögtön a régiómat kérdezte és hozzáadta a kosár tartalmához a postaköltséget, majd a fizetés oldalára irányított, ahol PayPal azonosító megadása vagy egy gyors regisztráció kellett. Mivel még nem volt PayPal-em, a nevem, kártyaszámom és néhány adatom megadása után már meg is történt a tranzakció. Az átutalás sikeréről csak a PayPal rendszeréből érkezett egy visszaigazolás, ami egy kicsit meglepett, de egy-két nap múlva kaptam egy személyes levelet is, amiben szíves elnézését kérte Steve, hogy csak egy hét késéssel tudja a csomagot feladni, mert a beszállítója is késik. Ennek ellenére négy nap múlva (vasárnap este tízkor) jött egy szintén PayPal-es levél, hogy postán a rendelésem. Az Angliából érkező küldemény másfél hét alatt ért ide, sima levélként, sértetlenül.

 

Csomagolás (értékelés: 5)

A nagyobb barna borítékban a kisebb fehér, szintén bubis boríték kiválóan megőrizte az alkatrészek épségét, amik további kisebb nejlonokban voltak szortírozva, mindegyik kis listával ellátva.

Alkatrészek (értékelés: 2)

Pénzünkért jó minőségű alkatrészeket kapunk, hiánytalanul. Az IC-foglalatnál látszik némi spórolás, a lemezlábú DIP-et rögtön “normálisra” cseréltem. Érdekesek a zöld potméterek, amik angolhonban olyasmi elterjedt tömegtermékek lehetnek, mint nálunk a fekete Piher. Ezeknél némi gondot okozott, hogy a lábuk nem ér a panelhez. Egy levágott ellenállásláb megoldást jelentett. Valamennyi alkatrész (kivéve néhány tranzisztornál, ahol azonban nem okozott különösebb problémát) mérete megfelelő volt. Jaa, még hangolgatás közben az egyik forgókondi elengedte magát és elforgott a gombja. Olcsó.

Panel (értékelés: 5)

Igazi profi panel. Szitázott, pontos, tiszta. Egy helyen elvétettem egy kondi beültetését, kibányászásánál elég rendesen meggyötörtem a nyákot. A lakkozás a közvetlen közelében persze felhólyagosodott, de a réz nem engedte el a polikarbonát lemezt. Egyetlen megoldás nem tetszett, hogy az ellenállások és a trimmerkondik sorozatszámai az alkatrész alá kerültek, így ha valamit félreültettem volna, elég nehezen derül ki. A leírásban szerepel egy beültetési terv, így erre készülve sem kellett aggódni.

Leírás, támogatás (értékelés: 4)

Papíron semmiféle leírást nem küldött az összeállító, egyedül a csoportosított alkatrészek listái voltak, amik nyomtatásban megjelentek. A honlapon azonban mindent megtaláltam: angol és spanyol leírások, még a régebbi verzióké is (jelenleg az 1.3-nál tart a kit). A 27 oldal kinyomtatása után az alkatrészeket gyorsan és pontosan lehetett beültetni az útmutató szerint. A dokumentáció a kicsomagolástól a használatbavételig vezeti kezünket, mérési pontok táblázatával, hibakeresési leírással. A tekercsek elkészítését részletesen leírja a szerző, így azokat egy teljesen kezdő is vígan megtekeri.
Szintén a honlapról tölthető le a PIC firmware-je és forráskódja is, valamint egy ötlet a VFO kisebb módosítására. Ugyanitt található egy egyszerű előlapterv, amit saját doboz készítésekor sablonként használhatunk, és egy link a yahoo-s támogatáshoz. Az alig néhány kérdést tartalmazó fórumon Steve gyors válaszai is olvashatóak.

A kapcsolási rajz már nem sikerült annyira jól. A nem megszokott jelölések mellett a nyomtatásban olvashatatlanul apró feliratok elég kényelmetlenné teszik a munkát. A raj használata inkább csak elektronikusan javasolt.

Konstrukció (értékelés: 5)

Az integrált áramkört nélkülöző nagyfrekvenciás egységek a BITX-20 adóvevőre emlékeztetnek. Semmi újdonság vagy rendhagyó megoldás, a működése a sematikus rajzról első pillantásra egyértelművé válik.

Építés (értékelés: 3)

Három problémával találkoztam az összeépítés során, a már említett potméterek méretpontatlansága mellett az LCD modul illesztése és a forgókondi lábszélessége is gondot okozott. A tördelhető pinsort beforrasztva vettem csak észre, hogy a konstruktőr úgy gondolta a modul beépítését, hogy a lehulló alkatrészlábakat nyomkodom bele. Hát nem. Az LCD panelére szintén tördelhető tűsort forrasztottam, így épp azt a távolságot kaptam, ami a két panel furatai közé tehető távtartó magassága. Ez a későbbi felhasználás és dobozolás miatt különösen jól jött. Lehulló alkatrészlábat kaptak viszont a potméterek. A forgókondenzátor lábai csak apró csípőfogóval kettévágva fértek csak bele a furatokba.

Első bekapcsolás (értékelés: 5)

A kész panelre tápfeszt adva a kijelző kontrasztját kellett csak emelni és máris egy megnyugtató, közel 80m-es frekit  (38xx kHz) mutatott.

Finomhangolás (értékelés:)

A rajzot bogarászva néhány perc alatt sikerülhet behangolni a kis riget. 3-4 mega között kompromisszum nélkül bárhova beállítható a fél mega átfogás, amin szűkíteni nem igazán sikerült, bár különösebb erőfeszítést nem is tettem rá.

Használat (értékelés: 5)

A Huff-and-Puff technika kompromisszumokkal ugyan, de használhatónak bizonyul. A mikrovezérlő a hangolás befejeztével másfél másodpercig nem stabilizálja a frekvenciát, azt követően viszont akár fél kiloherczet is elmászhat a VFO, stabilan tartja a referenciafeszültség lezárásakor jelzett frekvencián. Itt jön a kompromisszum: üzem közben néhány száz hercz félrehangolás elég nehézkes: finoman tekerem a varikapos finomhangolót (ami amúgy eltalált átfogású), egy ideig csak az utánhangolást jelző mínuszokat látom változatlan freki mellett, majd hirtelen ugrik 2-3-400 herczet. Akár a finomhangolásnál, akár a kondis durva hangolásnál meglehetősen precíz mozdulatokra van szükség, teherautón való használatára nem látok sok esélyt. Ennek ellenére bármely kívánt frekvencia (ha csak 10  hercz pontosságra törekszünk) kis gyakorlás után könnyedén beállítható. A kijelzőn a frekvencia és a tizedes pontosságú tápfesz mellett a referenciafeszültség állapota (pluszjeltől jobbra vagy balra jelzett egy-három mínuszjel —+—), a hangolás folyamata (U) vagy a stabilizált frekvencia (mínuszok nélküli +) is leolvasható.

Ár/érték arány (értékelés: )

Az utánépítéshez szükséges valamennyi kapcsolási rajz, leírás, firmware a honlapon is elérhető. A postával együtt 19000 forintos vételár  (2013) szinte csak anyagköltséget fedezi, és az egyébként nem fellelhető panelterv készítésétől mentesít. A MKARS80 az egyik legolcsóbb kit a piacon, beleértve a legegyszerűbb vevőkészülékek kínálatát is. Szinte az alkatrészek áráért és a postaköltségért egy könnyen építhető, nagyon kellemesen használható, barátságos riget kaptam.