Semmi újat sem hoz a Yaesu FT-818

2018. február 25. vasárnap
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

Korábban álhírnek bizonyult, most azonban tényleg árulják a legendás QRP rádió új verzióját. Az FT-818 kinézetében és tudásában alig tud többet elődéjnél, és árát tekintve is az elődje helyére pályázik a piaci szegmensben.


 

 

Évekkel korábban egy Icom kijelzővel klónozott, teljesen valószerűtlen 818 híre járta be a hétvégi rádiósok képzeletvilágát – néhány gyengébb próbálkozás mellett – most viszont már pénzvisszafizetési garanciával is költhetünk rá. És nem ám elővásárlási összeget, a teljes vételárat.

A jelek arra utalnak, hogy a QRP rádiók piacát meghatározó FT-817ND lekerül a polcokról, helyébe a szuffixum nélküli 818 lép. A készülék az angol Hamradio után a Gigaparts shopjában is megjelent, azóta pedig a legtöbb oldalon előrendelhető, igaz, a Yaesu katalógusaiban egyelőre híre sincs és ha jobban megnézzük a kiarakatképet, azon a VFO is 7.0.81.70 MHz-en áll…

Az állítólagos koncepció szerint nem drágább készülék érkezik, hanem a közel húsz éves rádió helyébe lép. A Yaesu nem most először okozott csalódást a QRP piacról válogatóknak, korábban a Ham Fair-en maradt el egy elvárt leleplezés: akkor is csak egy semmitmondó ráncfelvarrásra futotta.

Alapvetően az FT-818 6W kimenő teljesítményt ígér, valamint új akkupackot adnak hozzá; a Ni-MH SRB-32MH 9,6V/1900 mAh kapacitással kecsegteti a kitelepülőket. Az FT-817ND-vel szemben ő már alapból tartalmazza a ±0,5 ppm stabil TCXO-9 modult, amivel a digitális üzemmódok kedvelői mellett a műholdas üzemben dolgozókra gondoltak a fejlesztők. És ezzel az újdonságok sora véget is ért: kinézetében, tudásában, súlyában és DSP-nélküliségében ugyanaz maradt.

Az egyetlen újítás, hogy alapból elérhető a 60 méteres sáv, nem kell jumperelni vagy firmwaret töltögetni. A készülék egyébként nem csak tudásában egyezik meg elődjével, de árában is a helyébe lép: magánszemélyként áfával 600 fontért, azaz 210 ezer forintért kapható a vámmentes övezeten belül.

Egyetlen kétségtelen előnye van: ha nem ragaszkodunk hazai várárláshoz, a még készletről futó 817ND árát kétségtelenül lenyomja. És hát lássuk be, semmi sem szól amellett, hogy ne azt vegye, aki nem akar 150 ezernél többet költeni új rádióra.