A nagyok is árulják, mégsem tudni hivatalosan semmit az új Yaesuról

2020. október 31. szombat
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

Nehéz eldönteni, hogy a két napja terjedő Yaesu FT-DX10 igazi vagy valóság-e. A gyártó felső szériás prefixét hordozó, FT-DX101 kistestvérének látszó készülék a tokiói seregszemle környékén jelent meg egyetlen képpel, ám a Wimo és a Gigaparts már árulja nettó 1.550 euróért – mintegy 720 ezer forintért.

ftdx10

Ha valódi rádióról van szó, a Yaesu ezzel az Icom IC-7300 rádiójára adott választ, amit minden bizonnyal Japánban mutatott volna be.

A specifikációk közt semmi extra, az SDR-hibrid 100 wattos RD70HUP2-vel felépített végfokkal, 5 colos színes érintőképernyővel, RH+50MHz-en beépített tunerrel ígéri azt, amit az ilyen rádióknak szokás. Mint a leírásokban szerepel, a nagy testvére HRDDS-ét kapta meg a 991-esekre is jellemző vonások és a 3D-s spektrumkép mellett.

Megkerestem HA0LC-t, a gyártó magyarországi szállítója, az Anico Kft. ügyvezetőjét, de mint Dévényi József mondta, nem tudni még a típusról semmit, és arra is nehéz válaszolni, hogy mikor jelenhet meg idehaza a kérdéses készülék. Kérdést tettem fel a Yaesu illetékeseinek is, válaszukat oldalamon teszem közzé.

friss | a Yaesu szombat délután hivatalosan is közölte: az FCC még nem engedélyezte a készüléket, de hamarosan érkezik. Az FCC egyelőre csak befogadta a típusjelt, de nemhogy vizsgálati jegyzőkönyvet, hanem előzetes adatot vagy dokumentumlistát sem tett közzé.