Kínából szeretettel: egy kristályvizsgáló

2018. március 10. szombat
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

Biztos nagyon fontos a tranzisztoros metronóm és a késleltetett kürtrelé a rádióamatőr témájú felületen, de én inkább egy kevésbé nagy baromságot választottam hétvégi kapcsolásnak. Nem is kellett rá sokat várni a világ másik végéről, két hét alatt megjött.

kristalyvizsgalo-kit

Méghozzá egy kristályvizsgálót. A csomagban ez a leírás szerint már frekvenciamérővé szelídült, de ez sem változtat azon, hogy csak 5 szegmensen keresztül  mutatja meg 50 megáig a tutit. Igyekszem új szkennert venni és a teljes dokumentumát megosztani, ehhez kis türelmet kérek. Addig is itt a kapcsrajza.

Eleve vicces, ha valamit multifunkciósnak hirdetnek, miközben egyetlen gomb van rajta. Később ez a vicc rémületté durvult, mert a néhány oldalas leírásban egy folyamatábrát találtam, de később kiderült, hogy azért nem annyira multi az, mint inkább indokolatlanul egyszerű. Az az egy tact ugyanis megannyi funkciót kapcsol, így vele lehet beállítani a 455kHz, 4,193MHz, 4,4336MHz vagy 10,7MHz KF értéket is. De ő végzi a mérési eredmények tárolását, összehasonlítását, nullázást, meg valami 15 másodperces energiatakarékos mód kapcsolgatását is.

Ha épp nem kívülről adunk neki nagyfrekis jelet, a műszer a colpitts oszcillátorába dugott kvarc frekvenciáját is megméri. Az előlapi ígéret szerint frekvenciát 1-től 50 MHz-ig mér, de jobban megnézve a leírást kiderül, hogy valójában csak 4-48 mega között fogad kvarcokat.

A  gyakorlatban a 4 megás kvarcnál még semmit sem csinál, az itthon lévő készletből legelőször a 6 megásat mérte meg, végén pedig 18 MHz-nél volt szép eredmény. A 48, sőt a 27 megás kavicsokra már ostoba értékeket ír ki az öt darab 5161AS kijelző – azt viszont szépen és stabilan jelezve. Érdekesség, hogy a méréshatár-váltás automatikus. Megjegyzem, másoknál is gond volt a 6 mega alatti kvarcokkal, míg 25 megán szépen ment.

Kipróbáltam szignálgenerátorral is: 5Vpp-ig hajtható a bemenete, de csak 50 Hz-et mutatott, amikor ráakasztottam a jelforrást.

A 16F628A PIC felprogramozva ékezik, így a szoftverről nem túl sokat van mit mondani. Alapvetően oszt és meghajtja az öt darab hétszegmenses kijelzőt.

 

Konklúzió

A 10 mega alatti mérések négy tizedesjegyének köszönhetően kvarcokat válogatni még nem, a szűk tartomány és a magas rezonanciájú kvarcok megbízhatatlan mérése miatt a teljesen ismeretlen kristályok vizsgálatához pedig már nem alkalmas a kis készülék. A KF beállításának lehetősége miatt egyedül rádióskálának tudom elképzelni a módosítás nélküli modult, már ha életre lehet kelteni azt a részét vagy az oszcillátor csatolásánál bemenetet lehet találni.