Ráncfelvarrásra futotta csak a Yaesu-nak – VIDEÓ

2016. augusztus 21. vasárnap

A Yaesu sem maradt adós a tokiói seregszemlén. Újat nem mutatott ugyan, de rögtön egy egész sorozattal újított a hardware upgrade-del, és az asztali mikrofonok palettáját is bővítette egy igazi gyöngyszemmel. A HamFair-en is az Icom vitte a prímet, aki idén is nagyot dobbantott.

ft-991a

Egész pontosan a két éve debütált FT-991 rádiójából csinálta meg a 991A, 991AM és 991AS családot, amit az M1 DSP-s, ekvalizeres mikrofonnal tett le az asztalra az FTDX széria elé pozicionált utolsó modelljeként. A kifejezetten a hordozható rádiók közé szánt 991A kicsit csalódás a márka szerelmeseinek, ugyanis a túltolt marketingen kívül semmi újat nem tartalmaz, még a kistesóban egy elemtartót sem újítottak be.

Kinézetre meg nem mondod, hogy nem a 991 van előtted, hacsak nem veszed észre az inverz  A -t. Az S és M betűk egész egyszerűen arról szólnak, hogy a HF/VHF/UHF rádió a 100 wattos (RH-n) családfő mellett egy 50 és egy 10 wattos kistestvért is kapott némi konstrukciós foltozgatás mellett.

A 32 bites DSP és 3 kHz-es roofing is ugyanúgy benne van a frissített vas háromszor transzponált vevőjében. Az újdonságot, a valós idejű színes spektrumot továbbra is a 3,5 colos színes, érintőképernyőn csodálhatjuk. A vízesést egyébként a régi 991 tulajdonosok is hamarosan megkapják egy firmware-frissítésben.

Furcsa, hogy úgy nyomják a riget, mintha új lenne a DSP, a színes kijelző és a 2m/70cm sáv, pedig az első verziójában is ugyanúgy benne volt ez a tudás.

A verzióira 2016 októberéig kell várni, remélhetőleg lejjebb nyomja az alapverzió mintegy 350 ezer forintos árát is. Egyesek egyébként 490 ezer forintot rebesgetnek az A-ért, ami elég meglepő lenne ebben a kategóriában egy kis ráncfelvarrásért.

ft991a-rear

Bemutatták viszont az új mikrofont is, ami megannyi kényelmi funkcióval kényeztet elődjéhez, a tíz éve piacon lévő MD200-hoz képest. Digitális jelprocesszora révén programozható, 50 és 1050 Hz között sávos hangszínszabályzót és programozható, 4…60 WPM között működő billentyűt, vagyis CW memóriát kapott. Maga a talpas mikrofon két – egy elektret és egy dinamikus – kapszulát tartalmaz. a boltok polcairól szintén ősszel vehetjük le vagy kattinthatjuk a kosárba, az árát egyelőre nem tudni, de 400 dolcsi köré jósolják.

yaesu-m1