Rövidhullám mobilból? Egy multisávos antenna próbája

2021. február 17. szerda
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

Számos mobilantenna megoldás létezik, jellemzően kitekerhető vagy dugaszolható tekercses résszel 7-től 50 MHz-ig, vagy egészen a 70 centis sávig.

D-Original HF-PRO-1 antenna

Az antennák jó megoldásnak tűnnek, ha mobilból szeretnénk valami erősen kompromisszumos megoldást, amiért jellemzően valahol 20 és 40 ezer forint körül kell a zsebbe nyúlni.

A hazai boltok kínálatában az Aniconál találtam a 177 centi hosszú D-Original HF-PRO-1 antennára, amit a komoly arzenállal bíró Komunica márkajezlése alatt is kapni. Ez utóbbi tűnik hitelesnek, ugyanis a D-Original több nagy márka gyártmányát kínálja megtévesztő – vagy inkább utaló – jelzéssel. A Komunica HF-PRO1 antennája mellett egy HF-PRO2 is tanyázik, igaz, ez a 2m és 70cm sávokat nem kínálja – cserébe fél méterrel hosszabb és 20 euróval drágább.

Végül úgy döntöttem, a koppintást kipróbálom, még ha az árakat és szállítási költségeket tekintve nem is érdemes külföldről beszerezni a másikat. A 25.800 ezer forintos rendelés szerda esti leadása után pénteken érkezett meg az antenna.

Az antenna kínai, Diamondot után termékeknél is puritánabb csomagolásából a PL csatlakozós tekercs mellett egy arra csavarható kétrészes alap szár, valamint egy ászokcsavarral rögzíthető hosszabb és egy rövidebb pálca és az imbuszkulcs esik ki. Ezek az RH/6m/2m valamint a 2m/70cm sávokhoz valóak, de erről később.

Az antenna maga három részből áll, a tekercses tag felett egy két részből álló pálca a rövidhullámú sávokra van, míg az azok helyére VHF/UHF sávon egyetlen, alig 10 centis pálcika csúszik.

A hangolás a tekercs alján lévőműanyag szorítócsavar elfordítással történő kilazításával végezhető úgy, hogy a PL csatlakozóra rögzített részt a tekercsből legfeljebb 27 centire lehet kihúzni.

Rémisztő, hogy az ászokcsavarok a tekercs alján és tetején egy-egy műanyag gyűrűbe vannak behajtva, igaz, nem kell őket bántani a tekercs hangolásához, nyilván csak a borítást tartják. Hangoláskor – ami az alsó tag csatlakozós része a felső, pálcát tartó felébe való becsúsztatás – hallani, amint valami érintkező végigkarmol a belső tekercsen.

Rögzített hangolótaggal az antenna legkisebb mozgásakor is kopog valami benne, de ez a frekvenciamenetre vagy a működésre úgy tűnik nincs hatással.

A centiméteres osztásokat tartalmazó skála egy sima matrica, aminek az alja már megkezdte útját az enyészet felé, így hamarosan gravír jelezheti majd a sávokhoz tartozó beállításokat, remélhetőleg még azelőtt, hogy az leszakad és megakad belül, mitadisten kontakthibát okoz.

d-original hf-pro-1-pl tuning scale

Az antennát egy 15 centis mágnestalpra teszem, amit egyébként a leírás minimumként fogalmaz meg – nyilván a sebesség jelentette destabilizáció miatt. Ezt véletlen sem az Anico-tól rendeltem, hiszen ott a komibnált szállítási lehetőség ellenére is jócskán drágább, mint bármelyik kamionos boltban.

Maga az antenna 6 méteren valamint a rövidebb pálcával 2 méteren negyedhullám hosszúságú. A rövid darabkával ugyanakkor kétsávos antennaként 70 centin 5/8 lambdás. Van lehetőség a hosszú pálca alsó darabját benthagyni VHF tartományban, akkor egysávossá válik és 2 méteren 5/8 lambdát tesz ki.

 

Rövidhullámokon

Az antennának 6 méteren a hosszabb pálcát rögzítve teljesen betekert tekerccsel kell rezonálnia, míg 24 és 2,5 centis hosszan kiengedett tekerccsel 7 és 29 MHz között hangolható. Ez szinte megegyezik a leírásban adott irányszámokkal.

Az antennát a felsőbb RH sávokban lehet igazán kihangolni. Teljes, 180 centis hosszában 6,3 MHz-en rezonál több mint kettes SWR-rel. A rövidhullámú sávokat nem ábrázolom külön, elég annyit megjegyezni, hogy 40 méteren 1:1,98 SWR-t sikerült beállítani, de még 20 méteren sem mutat jobb értéket, egyedüli vígasz, hogy itt nem feltétlenül kell sávon belül is állítani. Csak 17 méteren indul meg lefele az ott mért 1:1,76 állóhullámaránnyal. 15 méteren 1:1,4 ez az érték, 12 méteren 1:1,3 végül 10 méteren 1:1,1 az arány.

A hangolás felbontása milliméterenként két racsnis elmozdulás, amire 17 méter felett már igencsak szükség volt. Ezen a ponton megjegyezném, hogy elég meredek megoldásnak találom egyes mobilantennák tekercseinek fix csatlakozópontjait…

Végül 6 méteren koppanásig behúzva tökéletes, 1:1,2-es értéket mutat egy szép lapos ív, ami talán egy megával még mehet be, ha szorosabbra húzom a rögzítőt, és így eltűnik a menetek hézagja, de igazából nem számít.

40mhfpro1

hf-pro1 6m swr

Ultrarövidhullámokon

Pálcacsere után 2 méteren 140, 70 centin 420 MHz-en volt a legkedvezőbb minimumpont 1:1,1 és 1:1,7-tel, de mindkét amatőrsáv egészében használhatónak bizonyult.

hf-pro1 2m és 70cm swr értékei

Szinopszis

Az antenna remek megoldás kempingbe, horgászhelyen vagy parkolóban való hosszabb várakozás közben rádiózni, de kitelepülés alkalmával nem helyettesít egy pecabotra lógatott huzalantennát. A főként alsóbb sávokon belüli hangolás szükségessége feleslegessé teszi a tuner használatát, valamint körülményesebbé a csupán üzemmódok közti váltogatást is.

d-original hf-pro1 ha8lht

Mágnestalpával ár/érték arányban jócskán mindenféle fájdalomhatár felett szerezhető be, így ezt az antennát akkor ajánlhatnám teljesen jó szívvel, ha mondjuk féláron otthoni műhelyben készülne el.