Egyszerű, hordozható rig FT8-hoz

2020. július 24. péntek
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

Annyi, de annyi kit hever zacskóban, hogy azt észben sem lehet tartani. Korábban terveztem egy egyszerű DSB adóvevő bemutatását, így érthető volt a csodálkozásom, amikor a készletek között egy hasonló konstrukcióra bukkantam.

A QRPguys készülékének második verziója forog, de mindenképp érdemes elkészíteni az elsőt is a főként csak az adás/vétel váltás reléjében és az oldalsávokat eltoló balansz potméterében különböző előző verzióját is. Magyarországi vásárlónak a kit teljes ára valamivel több, mint nyolcezer forint, aminek kétharmad része a postaköltség.

qrp-guys-dsb-transceiver-crystalls

Mielőtt elkezdünk kotorászni az alkatrészek között, ejtsünk néhány szót a kevésbé hozzáértők kedvéért erről a DSB-ről.

A duble sided band – azaz kétoldalsávos üzem – a végletekig leegyszerűsítve nem más, mint a már jól ismert LSB és USB üzemmódokból ismerős alsó- és felső oldalsáv együttes jelenléte a modulációban. Annyi az egész, hogy nem nyomjuk el egyik oldalsávot sem, mindkettő jelen van a kisugárzott jelben. Ezt esetünkben úgy valósítjuk meg, hogy a vivő frekvenciát összekeverjük a modulálandó jellel, a keverő kimenetén pedig a két jel összege és különbsége is megjelenik.

Ez egy hosszabb üzemnél, főleg digitális módokon vicces helyzetet fog teremteni, de az olyan primitív eljárásokban, mint az FT-8 az a néhány kilohertzes parazita a gépesítésnek hála úgysem tűnik fel senkinek. PSK módokban már gond lehet a túl kicsi shiftekből is, de ne bonyolítsuk. Félreértés ne essék, nem biztatok tartós használatra senkit, de a kompromisszumok oltárán mindezt fel lehet áldozni a féltenyérnyi mérettel szemben egy-egy QSO erejéig a hegyoldalban.

A költözés után még minden műszer dobozokban áll, de nem is kell komoly felszerelés az NE612 köré épülő kis készülékhez. Az Amerikából két hét után kézhez kapott csomag nem fáraszt minket – legalábbis engem – kapcsolási rajzokkal. Az alkatrészeket tekintve nem a megszokott komponenseket lehet felfedezni, bár a Philips és Texas IC-khez lemezlábú foglalatok érkeztek.

A kétoldalas panel mérete 75,5×80,5 milliméter, mely így aligha stimmel bármely készen kapható aluprofil-házba – igaz, egy szorosan szélére tett csatlakozósor miatt a sínbe dugni se nagyon lehetne. A panelre modulokként dugható fel egy DIP hüvelysorral a szűrőket és oszcillátorkört tartalmazó három kiegészítő panel. A készülék úgy lett kialakítva, hogy az egész tetejére lehet tenni egy DDS modult is, de azt a tengerentúli fiúk nem küldtek, így az első mérések csak a csomagba rejtett 7.074, 14.074 és 10.136 kHz-es kvarcokkal fognak történni. A csomag egyébként a három sávra való külön Csebisev karakterisztikájú szűrő valamennyi gyűrűjét is tartalmazza.

A panelen az opcionális DDS-t tartani hivatott lukak egyébként majdnem olyan szélességben terpeszkednek, mint a 160n LCD alaplapjának felfogatóhelyei, így nem nehéz kitalálni, mi lesz a következő fejlesztés a rádióval kapcsolatban.

qrp-guys-dsb-transceiver-components-bom

Elsőre úgy rémlett, hogy a RockMite megoldásból származó bemenőköröket is kvarcok alkotják, de rá kellett jönnöm, hogy ez nem így van; a szimmetrikus LPF-ek mindkét irányba – adáskor és vételkor is – a nemkívánatos jel útjába állnak. Ez a későbbi módosítások szempontjából igencsak kellemes megállapítás.

Felépítését tekintve a kétszeresen kiegyenlített keverő és oszcillátor alapkapcsolásától kicsit eltávolodunk, ugyanis a tok egyetlen mixere valósítja meg mind az adó-, mind pedig a vevőkeverőt. A lenti rajzon a kis készülék első verzióját mutatnám be, a következő részben az építési és mérési tapasztalatokkal pedig a második kiadásban bevezetett javítások – és néhány apró ésszerű módosítás – kerülnek górcső alá. Vegyük sorba.

dsb-digital-transceiver-schematic-qrp

Vételkor az antenna jele az U1 keverőjének első bemenetére jut, ahonnan a belső oszcillátor jelével keverjük. Az IC 5. lábon lévő kimenetén már a kettő különbözete, azaz a közvetlen hangfrekvencia jelenik meg, amit az U2b műveleti erősítőn át juttatnunk a hangkártyára. A szimmetrikus keverő kimenetének ez az ága nyilván adáskor is aktív, ezért azt ilyenkor a Q5 segítségével némítjuk.

Ha a rádió bemenetére jel – hang – jut, az U2a erősítő behúzza a Q1, Q2 és a már említett Q5 feteket; azok drain-source átmenete földre kapcsol. Ez némítja a hangfrekvenciás kimenetet, behúzza a a végfok tápfeszültségét kapcsoló relét és földre ülteti a vevő bemenetét. Az U1 belső keverője ilyenkor adókeverőként működik, és a hangfrekvenciás jelet összekeverve az oszcillátorfrekvenciával a 4. lábon lévő kimenetre juttatja azok összegét és különbségét is, ezzel gyakorlatilag megvalósítva a két oldalsávos üzemet. Ezek balanszát, szintjét elvileg a V3 potival állítjuk be a BAL jumper zárása mellett hangfrekvenciás bemenet nélkül.

A negyedik lábról vett jel az előerősítő/elválasztó Q7 után a párhuzamosan kötött Q3-4-5 fetek végfokozatára kerül, ahonnan a C29-30; L2-3 harmonikus szűrön keresztül az antennára jut.