Új készülék engedélyezésébe kezdett a Yaesu

2021. október 04. hétfő
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

Megjelent a hatóságok (FCC) előtt a Yaesu új készüléke, az FTM-6000R első néhány adatlapja. Sok még nem derül ki a mobilrádiók piacára szánt rádióról, de a legfontosabbat már lehet tudni.

Yaesu FTM-6000R

A kétsávos, vételben a mobilszegmens kivételével 108-999 MHz között hangolható készülék analóg lesz, jellegzetes vonásai között pedig fellelhető az utóbbi években terjedő, a kínai rádiókra hajazó Yaesu-szkin.

A kijelzőn egyetlen alfanumerikus megjelenítésre is alkalmas frekvenciasáv található, alatta az S-mérő nem túl részletes sávjával. Az előlapra a szokásos kezelőszervek kerültek, így a frekvenciaváltás mellett a hangerő és a zajzár egyazon forgatón kapott helyet egy jól elkülönülő gombbal.

A Yaesu a készülék kapcsán a PMG funkciót, azaz a gyakran használt frekvenciák csoportját erőlteti, amiket szkennelni és figyelni is lehet, valamint egy dedikált gombot is kaptak.

A készülék levehető előlapot kapott és 50/25/5 wattot ígér mindkét sávon. Opcionálisan bluetooth, DTMF mikrofon és adatkábel rendelhető majd hozzá. Mérete 140x40x35 milliméter, súlya valamivel több mint egy kiló. Ára a tengerentúlon egészen döbbenetes 320 dollár, ami 100 ezer forintnak felel meg, de kapni még nem lehet – az engedélyezési folyamathoz szükséges utolsó dokumentációk feltöltési határideje tavasszal jár le.