Az új Uniden sem lesz Európa kedvence

2019. január 11. péntek
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

Bemutatta februárra ígért új szkennerét az Uniden. Az SDS100 mintájára készült asztali változat elődjéhez méltón digitális üzemmódokat is támogat, de ugyanúgy nem hordoz semmi újdonságot, mint a többi kimondottan amerikai piacra szánt vevőjük.

Az FCC karácsony előtti napokban zárta a piacra dobáshoz szükséges sikeres teszteket az Uniden új asztali szkennerén, az SDS200-on. A legtöbb funkció alapjául kézi elődje tudását vették, de perifériák – mint például a GPS – csatlakoztatásának lehetősége mellett távoli eléréshez szükséges hálózati kapcsolattal is ellátták egy előlapi RJ45 formájában.

uniden-sds200-scanner

A TrunkTracker család tizedik, ezúttal inkább asztalra szánt, digitális üzemmódokat is támogató tagját februártól lehet megvásárolni, ám Európában semmivel sem ad többet, mint egy DMR vevő. A 25 és 1300 MHz között üzemelő, balkezes készülék I/Q rendszerű vevővel van szerelve. A hatósági leírásban – a mobiltelefon frekvenciák védelméhez kapcsolódóan leszögezik hogy egyetlen mikroprocesszor tömöríti a a VCO-t, a PLL áramkört és az első keverőt, melynek programját nem lehet kiolvasni illetve módosítani. Ennek megfelelően marad a mobiltelefonos sávoktól védett üzem, így a színes kijelzővel ellátott vevő

25-512 MHz,

758-824 MHz,

849-869 MHz,

895-960 MHz, és

1240-1300 MHz

között vételképes, valamint támogatja a programozáshoz használható Sentinel program is.

Az áráról még nem sokat tudni, de 650-700 dolláros (mintegy 195 ezer forintos) kézi társa után vélhetően legalább egy százassal fölé fog menni. A DMR, EDACS és NXDN kiterjesztésért 89 dollárt kell egyesével fizetni pluszban.

A teljesen indokolatlan árú vevőbe nem kerültek bele a rövidhullámú sávok, valamint a Tetra mellett az olyan szabványok, mint a D-Star vagy a C4FM. Plusz dollárokért jelen van viszont a DMR (MotoTRBO) és sok Amerikában használatos digitális szabványt – NXDN, EDACS, XPT, P25 – is, de nem hiányozhatnak a nálunk szintén haszontalan időjárási csatornák prioritásai és a legkülönbözőbb amerikai adatbázisok heti frissítései sem – mind a 20 körzetre egyszeri 260 dolláros áron. Az üzemmódok tekintetében kimaradt viszont az SSB, így a készülék csak az AM és FM között kapcsolgatható 31 sávon a szokásos lépésközök mellett 6.25, 7.5 valamint 8.33 kHz-cel is.

A készülék hangoló- és funkciógomja bal oldalra került, így a jobbkezesek a böngészés közben eltakarják maguk elől a kijelzőt. Kézre csak a gombok, a hangerő valamint a zajzár potijai esnek.

uniden-sds200-scanner-rear