Kivezeti a legismertebb szériáját a Yaesu, megvan, mit várhatunk Daytonban

2023. január 07. szombat
KIT/RIG | Szerk: HA8LHT

Több mint két évtized után a Yaesu leállította az FT-81x gyártását. A nyolcszázas széria utolsó sorozatának kivezetésével komoly piaci rés keletkezett a QRP készülékek piacán.

Helyesebben nem biztos, hogy piaci résről kell beszélni, mint inkább az ultrahordozható készülékek morfózisáról: axiális elrendezésről egyszerűen átfordultak a kezelőszervek a nagyobb felületre, mely folyamat követte a technológiai változásokban rejlő lehetőségeket.

Sem méretében, sem tudásában nincs az FT-818-hoz fogható rádió a piacon, vetélytárs egyedül talán az LAB599 Discovery TX500 táblakészüléke lehet, vagy a szintén lapjára fordított Elecraft KXx, míg csak félve teszek említést a kínai Xiegu X5105 és X6100 rádiója mellett. Bár ezek eleve más kategóriák, hasonlóan az Icom legutóbb bedobott IC-705 rigjéhez.

Az összávos, összüzemmódú készülékei sorában a 817 épp az ezredfordulón jelent meg. Első hibáit 2004-ben az ND sorozatban próbálták kiküszöbölni, de a harmadik ráncfelvarrásra, az FT-818 típusra 2018-ig kellett várni. Ez viszont igazi meglepetést hozott, a szó legrosszabb értelmében: Mintha két évtized alatt semmit sem tanult volna a Yaesu: ugyanaz a borzasztó konstrukció érkezett, teljesen figyelmen kívül hagyva minden visszajelzést és tanácsot. A vételkori brutális áramfelvétel, a kritikán aluli kijelző, az egyetlen szűrőhely, a KF DC leválasztásának hiánya, a lassú töltés, a gyenge akku, és még naphosszat lehetne sorolni, hogy mekkora kudarc maradt a széria.

Ez volt az a készülék, amivel a Yaesu bebizonyította, hogy mekkora ellentéte az Icomnak és a Kenwoodnak, mivel tökéletesen semmibe veszi a piac igényeit, a technológiai lehetőségeket és az amatőrök elvárásait, és milyen magas szinten köpi pofán a visszajelzéseket.

Bizony sokan kiábrándultak e vonal mentén a hajdan volt legnagyobb gyártóból, aki az elmúlt években rendre alulmúlta saját magát mind piaci szereplés, mind portfólió tekintetében. Szinte nem is merem várni, hogy bármi is átvenné a 818 helyét, de még ha hoz is valamit a cég, az szinte biztos, hogy legalább akkor tévedés lesz, mint az FT-891, amivel épp húsz évet késtek.

Persze szó sincs arról, hogy a már csak készleten elérhető rigek jelentették volna a Yaesu számára a világot, a gyártó egyértelműen a nagyágyúk, a komoly DX-erek felé kezdett nyitni, több nagyrádiót dobva piacra egyetlen évtized alatt, mint a vetélytársak összesen. Tavaly pedig a középkategóriának azt is megüzente, hogy nesztek, itt a válaszunk az IC-7300-ra, de legyen is elég. Az FT-710 persze hozta a Yaesu-hangulatot, valódi plusz az lett volna, ha nem áll meg a menet 50 MHz-nél.

Ha jobban belegondolunk, a cégnek nincs is tisztán V/UHF asztali készüléke, egyedül az FT-991 tudja a felsőbb sávokat.

A portfólió azért teljesnek mondható. A Kenwood letisztult családfája és az Icom hézagpótlós palettája mellett most a kiegészítők vertikumában van némi hiányosság, a VL-1000 után nem is igazán rémlik semmi végfok. Igaz, a Kenwood még régebben mutatott valamit e téren, az emlékek talán csak az Icom most leleplezett IC-PW2 miatt derengtek fel. Pedig ha tényleg a pénzes amatőröket akarja kiszolgálni az elvárásokkal teli kategóriában, valamit hoznia kell tavasszal Daytonba!