Nagy dobásra készül a Kenwood

2018. március 02. péntek

Valamire nagyon készül a Kenwood a daytoni Hamvention kiállításon. Az amatőr berendezések egyik legnagyobb seregszemléjén rendre azok az újítások mutatkoznak meg, amik meghatározzák a következő esztendők feljesztési trendjét.

Daytonban mutatkozott be annak idején az Elecraft K3S, de ott ismerhettük meg a Yaesu nagy múltidézését, az FT-891-et is. A várakozásoknak megfelelően most ez utóbbi dobna be valami újat – mondjuk igazán időszerű lenne az SDR-ek piacán is virítani – de valószínűleg csak az FT-818 készülékét teszi az asztalra, mely mint legutóbb, ismét csak egy ráncfelvarrás. Persze nem kizárt, hogy a régi hírverés manifesztálódik, és megismerhetjük az FT-410 ultraalacsony költségvetésű RH riget, bár ez aligha számítana jelentős lépésnek az így is alsó árkategóriát verdeső, ám tunerrel megbolondított FT-450D után, ami újonnan itthon is alig 220 ezer forint.

Az Icom ősszel Tokyoban szokott debütálni az újdonságokkal, így korábban az új trendet teremtő IC-7300, rá egy évre az IC-7610, tavaly pedig az IC-9700 mutatkozott be. Sanszos, hogy nem a legújabb zászlóshajóról rántják le a leplet, csak kitesznek egy limitált szériás IC-7850 készüléket.

Viszont most a Kenwoodról suttonak. A TS-990 óriását 2012-ben bemutató gyár az elmúlt években mélyen hallgatott magáról, és nagyon azt beszélik, hogy a túlságosan is kisstílű TS-590 és a mamut közötti űrbe valami beékelődik, amiről a május 18-20. közötti eseményen hull le a lepel.

Hogy mire számíthatunk? Egy Icom IC-7xxx sorozat alsóbb szintjére pozicionált középkategóriás adóvevőre, mely nagy valószínűséggel SDR alapokon nyugszik. Emlékezzünk csak, a TS-2000 vadhajtásában volt egy kijelző és kezelőszerv nélküli B2000, melyek piacán nagyon érdekes változás ment végbe az elmúlt két évben: eltűntek a Flex és az Anan olcsó készülékei, és megugrottak a palettán maradtak árai. Jó eséllyel ezt a piaci rést tömi be a hasonló témában régóta gondolkodó Kenwood, ami egy 4-6000 dolláros árkategóriában elérhető rádiót jelent minimális kezelőszervekkel, egy tőle szokatlan, nagy méretű, sok funkciót rejtő érintőképernyővel.